Cu cat ne maturizam, constientizam ca succesul unei relatii de durata este compatibilitatea. Si totusi, trecerea timpului ne arata ca diferenta de varsta influenteaza, indubitabil, relatia de cuplu.
In trecut, statisticile relationale arata ca oamenii isi alegeau parteneri relativ apropiati ca varsta, o diferenta de trei-cinci ani, cel mult, fiind acceptata in societate. Dar pe parcurs ce au trecut anii – si au trecut cateva decenii – au inceput sa se schimbe sterotipiile din societate, iar oamenii au devenit tot mai deschisi la noi incercari. Astfel, am ajuns sa asistam si sa ne implicam in relatii cu parteneri mai tineri sau mai in varsta.
Barbatul mai in varsta, de la mentor la dominator
Cand femeia este mai tanara decat partenerul, exista multe avantaje in relatie. „O femei tanara care isi alege un barbat mai in varsta o face, mai ales, din motive de securitate. Ea vede in barbatul mult mai matur un om care o poate creste si directiona in viata, el fiind adesea realizat deja, cu o stabilitate financiara”, spune Julia Cole, consilier relational si terapeut sexual.
„El va fi mentorul ei, o va educa, ii va pune in fata oportunitati de care altfel nu s-ar fi bucurat, mai ales din punct de vedere al dezvoltarii profesionale si sociale”, continua Cole.
Probleme apar insa cand ea creste si capata, in timp, tot mai multa experienta. Ce se intampla cand femeia acum matura simte ca nu mai are nevoie de acel mentor care a fost intruchipat in barbatul mult mai in varsta alaturi de care are o relatie de lunga durata? „Protectia si intelepciunea pe care le vedea la El i se vor parea, mai tarziu, dominante si chiar sufocante”, explica Julia Cole, consilier relational.
Vezi mai multe pe lyla.ro.