Dar, sexul poate susține, de asemenea, sănătatea mintală, protejând împotriva anxietății și a depresiei, potrivit cercetărilor din 2021 publicate în The Journal of Sexual Medicine.
Pe lângă promovarea sănătății fizice și mentale, există dovezi care sugerează că sexul poate, de asemenea, să stimuleze cunoașterea, în special reamintirea (memoria), conform unui studiu din 2018 în Archives of Sexual Behavior).
Acestea fiind spuse, oamenii exprimă intimitate și experimentează plăcerea sexuală în tot felul de moduri diferite și nu toate implică actul sexual. Abținerea de la sex este o alegere profund personală care nu trebuie întâmpinată cu rușine sau stigmatizare. Din punct de vedere fiziologic, însă, acest lucru naște o întrebare: dacă încetăm să facem sex, înseamnă că aceste beneficii cognitive încep să dispară?
Cercetările arată o legătură între lipsa sexului și declinul memoriei
Într-un studiu din 2013, publicat în revista științifică Hippocampus, cercetătorii au descoperit că activitatea sexuală a stimulat generarea de neuroni în zone ale creierului asociate cu memoria și cogniția. Acest lucru a fost valabil indiferent dacă indivizii au fost implicați în acte sexuale o dată sau de mai multe ori. Pe termen lung, sa constatat că expunerea sexuală continuă îmbunătățește cogniția. Când activitatea sexuală a încetat, această îmbunătățire cognitivă a scăzut.
Cât de mulțumit ești de viața ta sexuală poate juca, de asemenea, un rol în cogniție pe măsură ce îmbătrânești.
Cercetătorii care au realizat un studiu longitudinal din 2023 publicat în The Gerontologist au evaluat funcția erectilă și satisfacția sexuală a 818 bărbați de vârstă mijlocie și mai în vârstă. S-a descoperit că nivelurile mai scăzute ale funcției erectile și ale satisfacției sexuale sunt legate de declinul viitor al memoriei. „Aceste asociații au supraviețuit ajustării pentru factorii demografici și de sănătate, ceea ce ne arată că există o legătură clară între viața noastră sexuală și cunoașterea noastră”, a declarat coautorul principal Riki Slayday într-un comunicat de presă din Penn State. „Îmbunătățirile în satisfacția sexuală pot de fapt declanșa îmbunătățirea funcției memoriei”, a adăugat coautorul Martin Sliwinski.
Citește continuarea pe Clik!Sănătate