Deşi nu este prea tentantă din cauza aspectului “medical” pe care îl are – interior gri, fotolii albastre, temperatură scăzută -, această ambulanţă este un loc ce conferă siguranţă celor care lucrează în industria sexului. Clienţii care vin să se bucure de serviciile sexuale vor şti de la început că există voluntari care vor interveni în caz că potenţialii clienţi nu se comportă civilizat, iar statisticile demonstrează că evenimentele nedorite se întâmplă des.
Michael Lodberg Olsen, cel care a aut această idee, declară că 45 la sută dintre victimele violurilor şi agresiunilor de orice fel sunt îndreptate împotriva persoanlor care îşi câstigă existenţa oferind servicii sexuale pe stradă, pe când în bordelurile legalizare, aceste lucruri au loc doar într-un procentaj de 3 la sută, conform Centrului Naţional al Cecetărilor Sociale din Danemanrca, a delcarat acesta pentru BBC.
Deşi Danemarca a legalizat prostituţia în 1999, este încă ilegal pentru prostituate să închirieze camere pentru servicii sexuale, în afara bordelurilor legale.
Ambulanţa sexului, cum este poreclită, oferă adăpost şi protecţie din partea voluntarilor şi poliţiei, precum şi mijloace de protecţie, un radiator şi posibilitatea de a respecta normele de igienă.
Această iniţiativă însoţeşte o alta, care a venit în ajutorul unei alte “minorităţi stradale”, cum le denumeşte Olsen: consumatorii de droguri. Consumatorilor de droguri li s-a pus la dispoziţie o altă ambulanţă scoasă din uz, alături de personal medical care oferă dependenţilor de heroină ace sterile şi asistenţă în caz de supradoză.
Michael a întâmpinat multe presiuni şi opuneri din partea autorităţilor daneze, dar, începând cu 2011, şi aceasta a primit undă verde.