Biserica mormonă pare să se dezică de canonul potrivit căruia credincioşii ei sunt învăţaţi că vor avea propria planetă în viaţa de apoi, o idee eronată popularizată adeseori în cultura pop, cel mai recent în musicalul "The Book of Mormon", pus în scenă pe Broadway, informează Mediafax.ro.
Noul articol reafirmă credinţa acestei biserici în faptul că oamenii pot deveni asemeni lui Dumnezeu în eternitate, însă spune că "acea imagine de benzi desenate cu oameni care îşi primesc propria planetă" nu reprezintă cu adevărat viziunea actuală a membrilor Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă.
"Deşi foarte puţini membri ai Bisericii Sfinţilor din Zilele din Urmă se asociază cu aceste imagini caricaturale ale oamenilor care primesc propria planetă, cei mai mulţi sunt de acord că evlavia inspirată de Creaţie face aluzie la potenţialul nostru creativ în eternitate", se afirmă în acel articol.
Expectativa unui sentiment de exaltare este mai degrabă figurativă şi ambiguă, oamenii nu se aşteaptă să primească într-adevăr o planetă pe care să trăiască, spune acelaşi articol.
"Membrii bisericii îşi imaginează această exaltare mai puţin prin imaginea lucrurilor pe care le vor primi (după moarte), ci mai mult prin intermediul relaţiilor pe care le au acum şi prin felul în care aceste relaţii ar putea să îi purifice şi să îi înalţe", se mai arată în articolul citat.
Articolul de 3.500 de cuvinte face parte dintr-o serie recentă de articole publicate pe site-ul Bisericii mormone cu scopul de a explica şi de a clarifica unele dintre cele mai sensibile teme abordate de această religie.
Articolele precedente au tratat subiecte precum interzicerea bărbaţilor de culoare în rândul clericilor mormoni şi istoria timpurie a poligamiei.
Seria de articole a fost lăudată de discopolii mormoni, care spun că biserica lor a început în sfârşit să vorbească despre unele dintre cele mai controversate şi mai sensibile părţi din istoria şi din doctrina ei, pe care le-a ignorat în trecut.
Noul articol, intitulat "Becoming Like God", nu îl menţionează pe Kolob, menţionat în Cartea lui Abraham ca o planetă sau o stea apropiată de tronul lui Dumnezeu.
Kolob este menţionat în imnul mormon, însă interpretările sale sunt diferite - unii spun că este planeta pe care locuieşte Dumnezeu, alţii spun că este locul în care membrii bisericii vor ajunge după ce vor muri - şi face referire la un vers obscur din Scriptura mormonă, a declarat Matthew Bowman, profesor de religie la Hampden-Sydney College.
Se spune că acest Kolob ar fi fost sursa de inspiraţie pentru numele planetei Kobol din serialul SF "Battlestar Gallactica", care a fost creat de un mormon.
Kolob nu este menţionat în show-ul de pe Broadway "The Book of Mormon", însă în acest spectacol, unul dintre personaje cântă: "Cred că Dumnezeu are un plan pentru fiecare dintre noi. Cred că acest plan are legătură cu faptul că voi primi propria mea planetă".
Biserica mormonă a fost înfiinţată în 1830 şi a avut nevoie de peste un secol pentru a ajunge la un milion de credincioşi. În prezent, există aproximativ 15 milioane de mormoni pe plan mondial.