Un produs extrem de popular de-a lungul întregii industrii ridică semne de întrebare, iar specialiștii ne avertizează că ne poate aduce probleme de sănătate, relatează Click.ro.
Este vorba despre uleiul de palmier, despre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ne avertizează că poate favoriza o mulțime de boli extrem de grave.
Uleiul de palmier este extrem de popular și datorită faptului că este extrem de practic de produs, din punct de vedere economic. Potrivit sursei, pentru a extrage 10 tone din acest tip de ulei, ai nevoie de o suprafață de aproximativ 1,2 hectare. Dacă comparăm această cifră cu cele 6 hectare necesare pentru uleiul de floarea-soarelui (ori rapiță), sau cu cele 8 hectare folosite pentru a scoate 10 tone de ulei de măsline, putem vedea imediat de ce uleiul de palmier a devenit atât de popular în industria alimentară.
Deși specialiștii OMS spun că uleiul de palmier favorizează dezvoltarea bolilor cardiace, cât și a cancerului.
Uleiul de palmier este un ulei vegetal obţinut din pulpa roşiatică, mesocarpul fructelor palmierului de ulei, în special Elaeis guineensis, specie africană şi în mai mică măsură Elaeis oleifera, specie americană. Produsul este extrem de comun în Asia, Africa și America de Sud.
De-a lungul timpului, acesta și-a căpătat proasta reputație de a fi bogat în grăsimi saturate, asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Uleiul de palmier este folosit de 5000 de ani de către oameni. Principalul producător este Indonezia, cu peste 28,5 milioane tone anual, urmată de Malaezia, Nigeria şi Thailanda. Cel mai mare consumator este India, urmată de Indonezia şi China, relatează site-ul Global Info.