Studiul a indicat că există o creștere semnificativă a riscului de depresie la femeile care intenționează să alăpteze, ajunse ulterior în imposibilitatea de a face acest lucru. Ceea ce se știe până acum cu certitudine este că una din 10 femei va dezvolta depresie după nașterea copilului.
Beneficiile pentru sănătate ale alăptării copilului sunt cunoscute de multă vreme, iar Organizația Mondială a Sănătății recomandă hrănirea nou-născuților numai cu lapte matern în primele șase luni de viață, amintește BBC.
Studiul a arătat că a existat o reducere cu 50% a riscului de depresie post-natală în cazul în care mamele au început alăptarea. Însă acest risc este mult mai mare în rândul femeilor care au vrut, dar nu au fost în măsură să alăpteze.
Între posibilele explicații pentru efectul benefic al alăptatului, specialiștii includ eliberarea de hormoni ai fericirii atunci când laptele este produs de organism.
Dr. Maria Iacovou, unul dintre cercetatori, a declarat BBC că factori sociali sau psihologici, cum ar fi sentimentul de "eșec matern", pot contribui de asemenea la depresia post-natală. Ea a atras totodată atenția că îmbunătățirea sănătății mamei va ajuta copilul.