O tensiune arterială normală este mai mică de 120/80 mmHg. Orice citire mai mare decât aceasta înseamnă mai mult stres asupra arterelor, ceea ce le face mai puțin elastice în timp. Acest lucru poate duce la mai puțin sânge care circulă prin corpul tău, provocând un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o boală de rinichi.
Asociația Americană a Inimii spune că hipertensiunea arterială apare la aproape jumătate din populație și mulți dintre acești oameni nu sunt conștienți de starea lor, deoarece adesea nu prezintă simptome.
De ce nu este bine să scoți inelele când te speli pe mâini
Cu toate acestea, cei cu o tensiune arterială de 180/120 mmHg ar putea avea dureri de cap severe, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, confuzie sau bâzâit în urechi (conform Organizației Mondiale a Sănătății). Un alt semn al hipertensiunii arteriale ar putea fi degetele și picioarele umflate.
Inima ta trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele prin corp și, uneori, sângele se întoarce cu greu de la extremități înapoi la inimă. Acest lucru ar putea duce la umflarea degetelor. Hipertensiunea arterială este adesea cauzată de cantitățile mari de sodiu din dietă, ceea ce te face să reții mai multă apă. Acest exces de lichid poate face ca, de exemplu, să simți că inelele îți sunt mici pe degete, că se simt blocate. Dacă acest lucru se întâmplă des, este de dorit să îți verifici tensiunea arterială.
Hipertensiunea arterială necontrolată poate duce la boli de rinichi. Acest lucru poate duce la edem sau la o acumulare de lichid în țesuturi. Umflarea din cauza edemului este de obicei la nivelul picioarelor, dar este posibil să o simți și în brațe. Chiar și medicamentele pentru hipertensiune arterială ar putea cauza umflarea degetelor și a mâinilor.
Dietele bogate în sodiu și grăsimi saturate și sărace în fructe și legume, te pot expune riscului de hipertensiune arterială. Consumul de alcool și tutun, obezitatea, îmbătrânirea, antecedentele din familiale și lipsa exercițiilor fizice pot, de asemenea, să contribuie la riscul de hipertensiune arterială.
Ai pielea mâinilor mereu uscată? Mare atenție! Poți suferi de o boală gravă
Profesioniștii sugerează să verifici tensiunea arterială la fiecare trei până la cinci ani dacă ai sub 40 de ani și nu ai un risc ridicat pentru hipertensiune arterială. Persoanele de 40 de ani și peste ar trebui să își verifice tensiunea arterială o dată pe an.
Dacă tensiunea arterială este ridicată, medicul poate sugera modificări ale stilului de viață pentru a scădea tensiunea arterială fără medicamente.
Măsurile includ reducerea consumului de sodiu în dietă sau adoptarea planului de alimentație DASH. De asemenea, 150 de minute de exerciții în fiecare săptămână pentru a reduce tensiunea arterială. Chiar dacă trebuie să iei medicamente pentru tensiunea arterială, aceste modificări ale stilului de viață pot face medicamentele mai eficiente.
Sursă text: Click!Sănătate