Avocatul pe care familia adolescentului l-a angajat a trimis o scrisoare consiliului oraşului Irving, dar şi şcolii pe care băiatul a frecvent-o până nu demult, cerând celor două instituţii nu doar transmiterea unor scuze publice, dar şi pagube morale în valoare de 15 milioane de doalri.
Acesta susţine că drepturile civile au fost încălcate, iar Ahmed şi familia lui au suferit traume fizice şi psihice ca urmare a arestării adolescentului, atunci când profesorii au crezut că a adus la şcoală o bombă artizanală. În realitate, elevul adusese un ceas pe care el în construise.
Aşadar, potrivit avocatului, Ahmed a fost victima discriminării, fiind "luat în vizor din cauza rasei lui, a originilor naţionale şi a religiei", realtează Huffington Post.
De altfel, consiliul local este acuzat că a încercat să "întoarcă povestea" în aşa fel încât imaginea autorităţilor să fie "spălată", iar cel vinovat să pară a fi adolescentul.
"Ahmed nu a ameninţat niciodată oe nimeni, nu a făcut niciodată rău nimănui şi nici nu a intenţionat vreodată aşa ceva. Singurul care a avut de suferit în acele zile a fost Ahmed (...). Şcoala şi autorităţile din oraş implicate ştiau ce trebuie făcut pentru a proteja drepturile lui Ahmed. Dar pur şi simplu au decis să nu o facă", se arată în scrisoare.
Ahmed Mohamed, un adolescent de 14 ani din Texas, a devenit cunoscut în întreaga lume după ce a fost arestat de poliţie din cauză că a adus la şcoală un ceas care a fost confundat cu o bombă. Ulterior, după ce lucrurile au fost clarificate, băiatul a fost invitat la o întâlnire cu preşedintele Barack Obama. De asemenea, mulţi americani şi-au exprimat susţinerea pentru adolescent, printre ai numărându-se şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, dar şi Hillary Clinton.
La puţin timp după eveniment, familia sa a anunţat că vor părăsi SUA definitiv pentru a se stabili în Qatar.