Anunțul trist a fost făcut de familia lui Marinel Ștefănescu chiar în ajunul Crăciunului, prin intermediul unei postări emoționante pe pagina de Facebook a artistului.
Un omagiu i-a fost adus acestuia și pe pagina de Facebook a Ambasadei României în Italia, având în vedere că acesta a avut o carieră impresionantă în Italia, unde și trăia, în regiunea Emilia Romagna.
Marinel Ștefănescu a fost o legendă în lumea dansului, o figură marcantă care și-a dedicat întreaga viață artei și frumuseții mișcării. Bucurându-se de prima sa apropiere de dans încă de la vârsta de cinci ani, el a avut privilegiul de a fi nepot de artist, unchiul său, Gabriel Popescu, fiind un remarcabil prim-balerin.
Absolvind Școala de Balet a Operei din București în 1966 cu nota maximă, Marinel și-a continuat pregătirea la teatre celebre precum Bolshoi din Moscova și Kirov din Leningrad sub îndrumarea maestrului Alexander Pușkin. În 1968, el a câștigat medalia de aur la prestigiosul concurs internațional de dans de la Varna, alături de nume celebre precum Michail Barishnikov, relatează Știri Diaspora.
Marinel Stefănescu a fost decorat cu "Steaua de Aur" a României
Primind recunoaștere internațională, Marinel Ștefănescu a fost numit prim-balerin la Opera din București în 1968. Cariera sa a fost străbătută de apariții memorabile pe marile scene ale Europei, dansând alături de parteneri de excepție precum Alicia Alonso, Natalia Makarova, sau Ekaterina Maximova.
În anii "70, la Madrid, a avut un moment de întâlnire crucială cu Liliana Cosi, o fostă étoile a La Scala din Milano, alături de care avea să creeze opere memorabile. Această colaborare a fost începutul devotamentului său pentru coregrafie. Împreună cu Liliana Cosi, a fondat Asociația Balletto Classico din Reggio Emilia în 1977, unde și-a continuat activitatea de coregraf și instructor.
Marinel Ștefănescu a părăsit scena în 1997, dedicându-se atât coregrafiei, cât și picturii. În 1984, a primit cetățenia italiană, iar în 2002 a fost decorat cu "Steaua de Aur" a României pentru vrednicie artistică, în grad de Cavaler.
Cu contribuții semnificative în lumea dansului și artei, Marinel Ștefănescu va rămâne întotdeauna în amintirea celor care au avut privilegiul de a-l cunoaște și a se bucura de talentul său inegalabil. Familia, prietenii și admiratorii împărtășesc acum durerea pierderii unui adevărat maestru al dansului.