Oamenii de ştiinţă scoţieni susţin că au găsit soluţiea pentru petele de îngheţată de pe haine şi a picăturilor lipicioase care se scurg pe cornet în zilele toride. Cercetătorii au inventat un nou tip de îngheţată, care se topeşte mult mai greu decât cea obişnuită, permiţând atât copiilor, cât şi adulţilor să o savureze în tihnă.
Acest lucru este posibil graţie unei proteine denumită BsIA, ce permite acestui desert să rămănă în stare solidă pentru o perioadă mai lungă de timp, relatează BBC News. În plus, BsIA împiedică formarea de mici bucăţi de gheaţă, făcând ca îngheţata să-şi menţină textura fină.
„Nu este ca şi cum nu s-ar topi niciodată. (...) Îngheţata se topeşte în cele din urmă, dar va rămâne stabilă mai mult şi nu va mai picura”, a explicat prof. Cait MacPhee, de la Universitatea din Edinburgh.
Cum funcţionează totu? Proteina BsIA „leagă” împreună aerul, grăsimile şi apa din îngheţată. Aceasta este conţinută într-un aliment japonez tradiţional, servit la micul dejun, denumit „natto”, mai precizează sursa citată.
„Este o proteină naturală, folosită deja în lanţurile produselor alimentare. Este utilizată la fermentarea anumitor produse”, a completat prof. MacPhee.