Inteligența emoțională se referă la un set de abilități care permit o bună gestionare și înțelegere a sentimentelor. Este considerat un aspect extrem de important atât pentru stabilirea relațiilor, cât și pentru dezvoltarea personală. Specialiștii indică, potrivit Cronista, faptul că acest tip de abilitate cognitivă poate fi lucrat temeinic și îmbunătățit dacă este necesar. În acest sens, Institutul columbian de bunăstare a familiei a specificat că aceia înzestraţi cu inteligenţă emoţională au anumite obiceiuri.
Empatia
Psihologul consideră că empatia este calitatea de bază a unei persoane inteligente din punct de vedere emoțional. Cei care sunt capabili să înțeleagă cu adevărat modul în care se simt ceilalţi pot reacţiona în consecință și-i pot ajuta.
Autocontrolul
Deși aucontrolul este o calitate strâns legată de conștientizarea de sine, înțelegerea modului în care ne simțim nu ne este de niciun folos dacă emoțiile nu pot fi gestionate bine. În acest fel, controlul de sine devine un aspect important al inteligenței emoționale, deoarece persoana înțelege ceea ce simte, dar acționează rațional și nu din impuls.
Motivația
Acest punct se referă la capacitatea de a depăși sentimentele care ne împiedică să atingem obiective noi. De exemplu, o persoană care, în ciuda faptului că este foarte agitată sau temătoare atunci când face o schimbare, o face oricum, pentru că înțelege că este cel mai bun pentru viața sa.
Abilităţile sociale
Oamenii inteligenți din punct de vedere emoțional au o serie de abilități care le permit nu numai să comunice adecvat cu ceilalți, ci și să mențină relații sociale sănătoase și să aibă succes.
Expresivitatea
Un alt punct cheie în cadrul acestei inteligențe este capacitatea de a comunica celorlalți ceea ce simțim, chiar dacă aceste emoții nu sunt în totalitate pozitive. În acest fel, expunerea în cuvinte a ceea ce se simte este considerată o abilitate.
Sursă text: Click!pentrufemei