"Adresez astăzi un apel public Clubului de presă din care fac și eu parte, în calitate de membru al Consiliului de onoare, să sprijine lupta disperată pe care o duce presa liberă din Oradea pentru demantelarea unui grup infracțional din care fac parte procurori, judecători, polițiști. Totul are în epicentru drama unei familii, drama unor copii care sunt chinuiți de justiție de 11 ani, ingnorânduli-se drepturile fundamentale", spune jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.
Un sistem judiciar în impas: falsificarea rechizitoriului și implicația magistraților și polițiștilor într-un proces controversat
Un caz tulburător scoate la iveală falimentul moral și profesional al unor membri a sistemului judiciar din România. Sorin Roșca Stănescu, într-un apel disperat pentru justiție, dezvăluie o poveste despre decizii judiciare contradictorii, abuzuri și un rechizitoriu falsificat care amenință să distrugă viitorul unei familii orădene. În centrul acestei drame judiciare s-ar afla un procuror și doi polițiști acuzați de manipularea probelor și a procedurilor legale, scrie pesubiect.ro.
Potrivit sursei citate, familia Talpoș se confruntă cu o condamnare penală neașteptată, care contravine direct mărturiilor și dovezilor prezentate, evidențiind o discrepanță alarmantă între realitatea probată și interpretările judiciare recente. În ciuda unui ordin de protecție împotriva abuzurilor mamei, Andor Teodora asupra copiilor săi și a clasărilor ulterioare ale plângerilor penale formulate de abuzatoarea reală, familia Talpoș este prinsă într-un labirint judiciar unde drepturile fundamentale ale copiilor par să fie ignorate.
Istoria cazului începe cu divorțul dintre Alexandru Andor și fosta sa soție, Andor Teodora care în realitate și-a abandonat copiii. Relatarea detaliată a abuzurilor fizice și psihice suferite de copii din partea mamei, confirmate de martori oculari, inclusiv cadre didactice, și ordinele de protecție emise, ar trebui să constituie baze solide pentru protejarea acestora. Însă, într-o întorsătură de situație care sfidează orice logică, acuzațiile nefondate și declarațiile mincinoase par să fi cântărit mai greu în balanța justiției.
Mai mult, procesul penal este marcat de nereguli flagrante, inclusiv falsificarea rechizitoriului de către un polițist, un act care ridică serioase întrebări despre integritatea investigației. Martorii falși, printre care și rudele materne ale copiilor, ar fi cu contribuit la construirea unui dosar penal îndoielnic, în timp ce copiii, adevăratele victime, nu au fost audiate în cadrul cercetărilor penale și nici în cadrul procesului penal. În locul presupuselor victime, minorii, a fost audiată mama acestora, Andor Teodora, mai notează sursa citată.
Această aberație judiciară nu doar că expune vulnerabilitățile sistemului, dar și subliniază un adevăr înfricoșător despre lipsa de responsabilitate cu care acționează unii membri ai justiției, mai arată pesubiect.to.