”DOCUMENT! Cuplul Traian Halalai – Vlad Stoica, cumpărat de greci” – 18 noiembrie; ”Îngroapă Mortul” – 5 decembrie; ”Halalai a fugit în Dubai! EXIMBANK nu are avizul BNR” – 8 decembrie; ”Bancherul Serviciilor, turnat de Bădălău” – 15 decembrie și ”Vineri 23… Sistemul își ia Justiția înapoi! Pe 320 milioane euro” din 21 decembrie fiind ”loviturile” de la sfârșitul anului trecut care au strâns ca într-o menghină veritabilul ”Grup Infracțional Organizat” aflat în spatele acestei ”găuri negre” de nu mai puțin de 320 milioane de euro de la bugetul statului român!
Iată însă că, ghinion, acesta nu este singurul prejudiciu produs și ”acoperit” la nivelul conducerii EXIMBANK de către ”cuplul” format din președintele Traian Sorin Halalai și reprezentantul autorizat, directorul juridic Claudiu Ciocîrlan, scrie national.ro.
Noile informații și documente intrate în posesia noastră probând încă un prejudiciu constatat oficial de către chiar inspectorii Curții de Conturi!
”Nae, cine te-a chemat la EXIMBANK în martie…?”
Aceasta era întrebarea cheie pe care nu doar noi, dar și procurorii i-o puneau arestatului preventiv Bădălău Niculae. Totul în urma dezvăluirii descinderii de acum fostului vicepreședinte al Curții de Conturi la sediul EXIMBANK SA. Dar nu pentru a își salva proprii inspectori aflați într-o acțiune autorizată de control din ”ghearele” conducerii băncii care pur și simplu a mers până în pragul sechestrării membrilor echipei de control a Curții de Conturi! Și asta doar pentru ca aceștia să își schimbe, ”cu orice preț”, concluziile raportului final. Cel în care scria negru pe alb despre CONSTATAREA EXISTENȚEI UNUI PREJUDICIU uriaș la nivelul băncii de stat EXIMBANK SA.
Însă cum trimiterea către organele competente de Parchet a raportului conținând identificarea prejudiciului găsit ar fi aruncat conducerea EXIMBANK, cu tot cu ”indestructibilii” Halalai și Ciocîrlan direct în vâltoarea unei inevitabile anchete penale, aceștia au recurs la o măsură cum poate doar invadatorii ruși o mai folosesc prin teritoriile ucrainene ocupate. Astfel că, după ce inspectorii Curții de Conturi au refuzat până și în fața urletelor șefului direct, vicepreședintele Niculae Bădălău să renunțe la constatarea prejudiciului, președintele Mihai Busuioc a schimbat cu totul echipa de control! Și uite cum, după ce Mihai Busuioc și Niculae Bădălău au înlocuit echipa de control, și prejudiciul constatat inițial tot de către aceeași Curte de Conturi a dispărut într-o singură noapte, ca…
Dispariția din noul raport a prejudiciului constatat fără să însemne însă și ștergerea urmelor… Pentru că, mult mai curând decât se așteaptă chiar și ”giranții” cuplului Halalai – Ciocîrlan, cei cu credite preferențiale sau remunerații din CIFGA – EXIMBANK SA, inspectorii Curții de Conturi vor fi totuși audiați!
Prima oară, în ordine cronologică, urmând să depună mărturie Ilinca Dunuța, Marilena Diana Anghel și mai ales Bogdan Mircea Anghel. Cel din urmă fiind de altfel și inspectorul care s-a opus vehement presiunilor exercitate de către conducerea EXIMBANK și de Niculae Bădălău. După audierea primei echipe de control care a constatat oficial prejudiciul, urmând audierea și membrilor celei de-a doua echipe trimise de Busuioc și Bădălău. Ada Ingrid Dogariu și, mare atenție, aceeași Marilena Diana Niculae urmând a explica de ce nu a mai fost constatat ”prejudiciul secolului” !
AVEM DOCUMENTELE! Au știut!
Din acest moment, procurorii anticorupție putând pune cap la cap nu doar declarațiile celor cinci inspectori ai Curții de Conturi, a șefilor EXIMBANK, Traian Sorin Halalai și Claudiu Ciocîrlan și a lui Mihai Busuioc și Niculae Bădălău, dar și documentele dintre care o primă parte o publicăm chiar astăzi. Și care dovedesc că inclusiv șefii Curții de Conturi au fost informați oficial de prejudiciul de la EXIMBANK SA, astfel că nu pot motiva că vina cade doar pe umerii ”Acarilor Păun” de serviciu…
”Către Curtea de Conturi
În atenția domnului Președinte Mihai Busuioc
Vă sesizăm nerespectarea de către Banca de Export-import a României – EXIMBANK SA a prevederilor legale instituite pentru protejarea fondurilor publice utilizate de către Eximbank în numele și contul Statului și participarea cu intenție la un mecanism contractual ilicit care a dus la pierderea unor garanții în valoare de 16.730.000 Euro asupra cărora Eximbank avea garanții de prim rang. De asemenea, prin refuzul de a interveni în executările silite inițiate de alți creditori, Eximbank a pierdut suma de aproximativ 5 milioane euro, care a fost încasată de către societăți afiliate grupului Transoil.
Temeiul legal al sesizării.
Prezenta sesizare se întemeiază pe atribuțiile Curții de Conturi de controlare a modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public și de urmărire a calității gestiunii economico – financiare, astfel cum aceste atribuții sunt reglementate de Legea 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi.
Situația de fapt
Banca de Export – Import a României Eximbank SA a acționat începând cu anul 2015 în detrimentul bugetului de Stat, angajându-se într-o conduită ilicită care a dus la imposibilitatea de recuperare a garanției de Stat acordată de Eximbank în numele și contului Statului, pentru creditele contractate de către societățile(…).
Astfel cum vom detalia mai jos, prin încălcarea cu bună știință a unor prevederi legale instituite pentru a asigura corecta utilizare a fondurilor publice, Eximbank a sprijinit societatea Transoil Enterprise Holding SARL, membră a grupului Trans Oil cu sediul în Chișinău, Republica Moldova, în demersurile de sustragere a stocurilor de cereale în cuantum de aproximativ 16.730.000 Euro, asupra cărora Eximbank avea instituite garanții de prim rang. De asemenea, prin refuzul de a interveni în executările silite inițiale de alți creditori, Eximbank a pierdut suma de aproximativ 5 milioane Euro, care a fost încasată de către Transoil. Pierderea acestor garanții, coroborată cu execuția de Stat împotriva (…) a dus la imposibilitatea recuperării garanției de Stat, constituită din fonduri publice.
Contractele de credit
garantate de Eximbank în numele și contul Statului
Societățile (…) și (…) au contractat mai multe credite comerciale de la EXIMBANK, trei dintre ele făcând obiectul prezentei sesizări, după cum urmează:
Contractul de credit 6 – AIS prin care EXIMBANK credita cu 36.764.025 lei (Anexa 1)
Contractul de credit 7 – AIS prin care EXIMBANK credita cu 18.710.000 Lei ( Anexa 2)
Contractul de credit 22 – AIS prin care EXIMBANK credita cu 38.168.000 Lei(Anexa 3).
Pentru acordarea acestor credite au fost constituite garanții a căror valoare acceptată de către EXIMBANK acoperea valoarea integrală a creditului, astfel cum rezultă din „Capitolul 9 – Garantarea Creditului” existent în fiecare din cele 3 contracte de credit”.
Numai că EXIMBANK a refuzat pur și simplu să intervină și să recupereze sumele restante din cele 3 contracte, deși avea nu doar posibilitatea, dar și obligația legală să o facă!
” 7. Eximbank a refuzat să intervină și să aibă o conduită procesuală activă în dosarele de executare silită inițiate de către alți creditori, ceea ce a dus la pierderea unor sume de aproximativ 5 milioane Euro. Aceste sume, care au rămas de distribuit după achitarea altor creditori și ar fi putut intra în patrimoniul EXIMBANK, diminuând astfel prejudiciul suferit de bugetul de Stat prin executarea garanției de Stat, au ajuns în schimb în conturile TransOil. Deși am notificat în mai multe rânduri Eximbank că TransOil nu are dreptul să participe la executările silite și să încaseze aceste sume și am solicitat Eximbank să intervină în dosarele respective de executare pentru a recupera sume considerabile,Eximbank nu a efectuat niciun demers. În Anexa 13 se regăsesc atât notificările transmise cât și corespondența electronică purtată cu reprezentanții EXIMBANK”.
Mai mult, un alt document oficial probează de asemenea că mai – marii Curții de Conturi, Mihai Busuioc și Niculae Bădălău nu doar că au fost informați cu privire la ”prejudiciul secolului” de la EXIMBANK, dar au și inițiat declanșarea operațiunii de verificare!
” Prin sesizarea înregistrată la Registratura Generală a Curții de Conturi a României sub nr. 1384/03.11.2020 și la Cabinet președinte cu nr. 10251/M.B./03.11.2020 (în continuare denumită Sesizarea Inițială) am adus la cunoștința Curții de Conturi informații și documente din care rezultă nerespectarea de către Banca de Export – Import a României – Eximbank SA a prevederilor legale instituite pentru protejarea fondurilor publice utilizate în numele și contul Statului și participarea cu intenție la un mecanism contractual ilicit care a dus la pierderea unor garanții în valoare de 16.730.000 Euro asupra cărora Eximbank avea garanții de prim rang.
Prin răspunsul nr. 1936/16/11/2020 comunicat de Serviciul Comunicare, Imagine și Relații Publice am fost informați că aspectele semnalate au fost reținute și vor fi verificate cu ocazia acțiunilor specifice ce se vor desfășura la Banca de Export – Import a României Eximbank SA, conform Programului de activitate al Curții de Conturi”.