Tribunalul Prahova a menţinut, miercuri, o decizie a Judecătoriei Ploieşti prin care doi funcţionari din cadrul Primăriei municipiului Ploieşti, suspectaţi de favorizarea unui dezvoltator imobiliar, au fost arestaţi la domiciliu, relatează News.ro.
În acelaşi dosar a primit mandat de arestare la domiciliu o a treia persoană. Procurorii care anchetează acest dosar contestaseră faptul că cei trei inculpaţi nu au fost arestaţi preventiv.
”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 12 din data de 09.02.2024 pronunţată de Judecătoria Ploieşti în dosarul 3059/281/2024 privind pe inculpaţii Neagu Rita-Marcela, Bălescu Lucian şi Puiuleţ Vasile-Marius”, este decizia definitivă pronunţată, miercuri, de Tribunalul Prahova.
Cei trei sunt cercetaţi pentru înşelăciune şi fals intelectual, infracţiuni care s-ar fi derulat în legătură cu ridicarea unui bloc în municipiul Ploieşti de către un dezvoltator imobiliar.
Săptămâna trecută, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu ofiţeri ai poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale Judeţelor Prahova şi Dâmboviţa, au făcut 10 percheziţii domiciliare la sediul unor instituţii publice, respectiv la domiciliile unor funcţionari publici şi persoane fizice implicate în săvârşirea infracţiunilor cercetate, în judeţele Prahova, Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti, fiind puse în executare nouă mandate de aducere.
”În fapt, în perioada 2018-2022, un dezvoltator imobiliar din Ploieşti a edificat un imobil cu destinaţia de locuinţe colective, în municipiul Ploieşti, fără a respecta prevederile autorizaţiilor de construire şi a documentaţiilor tehnice aferente, încălcând totodată regulile stabilite prin Planul Urbanistic Zonal, fiind construit un etaj în plus, cu 30 apartamente. Ulterior, pentru intabularea imobilului, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul urbanismului şi cadastrului au întocmit în fals o serie de documente care atestau recepţia lucrărilor de construcţie, pe care dezvoltatorul imobiliar le-a folosit la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară. Totodată, dezvoltatorul imobiliar a încheiat o serie de promisiuni şi contracte de vânzare-cumpărare, prin care a indus în eroare cumpărătorii, de la care a încasat contravaloarea a 24 apartamente, deşi acestea erau construite şi intabulate ilegal, valoarea prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 705.000 euro”, au transmis procurorii.
În urma cercetărilor declanşate, în anul 2023, reprezentanţii autorităţilor locale au dispus aducerea construcţiei la forma autorizată, respectiv desfiinţarea celor 30 de apartamente edificate ilegal.
În acest dosar, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti face cercetări faţă de reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar pentru 2 infracţiuni de complicitate la fals intelectual, infracţiunea de uz de fals, 2 infracţiuni de uz de fals în formă continuată (cu câte 15 acte materiale), fals în declaraţii, 8 infracţiuni de înşelăciune, faţă de 4 funcţionari publici pentru fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune, faţă de 2 funcţionari pentru 2 infracţiuni de fals intelectual şi 8 infracţiuni de complicitate la înşelăciune, faţă de alte persoane pentru complicitate la fals intelectual şi complicitate la înşelăciune.