Potrivit documentelor obținute de Realitatea Plus, procurorii si judecatorii au refuzat eliberarea lui Dan Adamescu, deși cunoșteau starea lui de sanatate, motivând că eliberarea ar trebui să se facă atunci când conduita se va îndrepta, și nu ca urmare a unei stări de sănătate precare.
"Nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, nefăcând dovada că perioada petrecută în detenție a condus la reeducarea sa. (...) Eforturile depuse de petent au fost minimale și nicidecum nu pot duce la concluzia existenței unor dovezi temeinice de îndreptare. (...) Instanța nu neagă starea de sănătate precară a petentului condamnat care rezultă din înscrisurile medicale, însă apreciază că nu starea de sănătate trebuie să constituie temei pentru acordarea liberării condiționate," se arată în raportul ședinței judecătoriei sectorului 4, de la finalul anului 2016.
Pe 21 decembrie 2016, Dan Adamescu era în comă, iar o lună mai târziu a decedat, pe 24 ianuarie 2017, dar procurorii de ședință au insistat ca Dan Adamescu să rămână în închisoare.
Jurnaliștii Realitatea Plus au intrat și în posesia unor adrese trimise de Ministerul Justitiei, Adimistrația Națională a Penitenciarelor si Ministerul de Interne către instanțele stăine, despre conditiile in centrele de detentie si penitenciare. Potrivit acestora, condițiile din închisori sunt ideale.
"Nu se poate ca în fiecare an să moară oameni în penitenciare, noi vorbim de cazul tatălui meu, de cel al lui Rudel Obreja, pentru că sunt persoane cunoscute, dar știți câte persoane încarcerate mor în penitenciare? Sunt zeci de persoane care mor în conditii groaznice și de ani de zile nu se face nimic," a declarat pentru emisiunea România Suverană Alexander Adamescu, fiul miliardarului.
Dan Adamescu a lăsat și o scrisoare în ultimele săptămâni de viață, despre chinurile prin care trecea în spatele gratiilor.
Dan Adamescu a murit în cele din urmă la 68 de ani, după ce reprezentanții penitenciarului Rahova acceptaseră, în cele din urmă, transferul omului de afaceri într-un spital civil.