Pe lângă bănci, care au înregistrat o scădere destul de mare a numărului de clienți care contractează un credit imobiliar, dezvoltatorii imobiliari au avut și ei de suferit. Prețul materialelor de construcții și costul transportului tot mai mari au determinat dezvoltatorii să facă o mulțime de compromisuri în ceea ce privește calitatea imobilelor construite și să nu onoreze conform contractului termenul de predare a locuințelor. Clienții ajung astfel să piardă timp și uneori chiar să plătească în plus doar pentru a-și vedea locuința mult visată.
Iată câteva sfaturi de la avocatul Alexandru Mușătoiu, coordonator al Cabinetului de Avocat Timișoara cu același nume, avocat specializat în imobiliare, drept civil și drept fiscal, pentru a putea preveni eventualele neplăceri atunci când doriți să cumpărați de la un dezvoltator imobiliar:
Negociați cu atenție promisiunea de vânzare-cumpărare!
De cele mai multe ori clienții ajung la avocat din cauza faptului că dezvoltatorul imobiliar nu își respectă promisiunile conform contractului. Fie că vorbim despre termenul de predare a locuinței, fie că ne referim la aspecte de ordin financiar, antecontractul de vânzare-cumpărare trebuie neapărat să conțină toate informațiile privitoare la defalcarea prețului, răspunderea părților, termene și stadiul detaliat în care imobilul trebuie predat.
Încercați să stabiliți în termeni cât mai concreți data la care va trebui predat imobilul, care va fi structura lui finală (număr de camere, finisaje folosite, detalii exterioare, mobilier și electrocasnice dacă este cazul etc.) precum și suma exactă pe care va trebui să o achitați la finalul lucrărilor. De multe ori dezvoltatorii evită să stabilească un preț fix pentru a putea mai apoi să speculeze creșterea prețurilor la materiale și să vă ceară bani în plus. Dacă ați stabilit să achitați în rate asigurați-vă că menționați în contract toate aspectele legate de plata lor. Dacă credeți că vă pot scăpa amănunte, apelați la un avocat specializat în drept civil și contracte.
Un alt aspect foarte important care trebuie să se regăsească în antecontractul de vânzare-cumpărare este termenul de garanție. Dezvoltatorii fac de multe ori compromisuri în ceea ce privește calitatea materialelor pe care le folosesc și vă puteți trezi peste un an sau doi că imobilul nu este izolat cum trebuie, că apare igrasie pe pereții din baie ș.a.m.d.. De aceea este important să știți de la bun început ce materiale urmează să fie folosite și să primiți de la dezvoltator garanția calității lor. De asemenea, trebuie stipulat în promisiunea de vânzare-cumpărare care sunt sancțiunile ce se vor aplica dezvoltatorului în cazul în care nu respectă termenii antecontractului.
Antecontractele de vânzare-cumpărare pot fi atacate în instanță dacă una din părți nu își îndeplinește promisiunea. Așadar, în cazul în care dezvoltatorul întârzie finalizarea lucrărilor sau pretinde sume de bani suplimentare nejustificate pentru a le finaliza, instanța îl va putea obliga printr-o hotărâre să-și execute obligațiile.
Nu vă bazați pe înțelegerile verbale!
În cazul în care apar probleme sau modificări în desfășurarea lucrărilor și ați convenit împreună cu dezvoltatorul o modalitate de soluționare, este foarte important ca această înțelegere să fie scrisă și semnată de ambele părți. Nu de puține ori se întâlnesc cazuri în care dezvoltatorul nu a mai recunoscut că a fost de acord să efectueze anumite lucrări care nu fuseseră menționate în antecontractul de vânzare-cumpărare sau că a primit de la cumpărător anumite sume de bani pentru a realiza acele lucrări. Încheiați acte adiționale la promisiunea inițială.
Verificați cu atenție toate actele imobilului înainte de semnarea contractului final!
Este foarte importantă o verificare amănunțită a actelor imobilului (Cartea Funciară, autorizație de construcție, actele terenului pe care urmează să fie construit imobilul etc.) înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare și compararea informațiilor din acte cu situația de fapt. Există, de exemplu, multe cazuri în care suprafața imobilului în realitate nu corespundea cu cea din Cartea Funciară.
Apelați la un avocat!
Indiferent de stadiul în care vă aflați atunci când ați hotărât să cumpărați o locuință de la un dezvoltator imobiliar, dacă apar probleme, neînțelegeri sau dacă la final vi se oferă un imobil care nu corespunde cerințelor menționate în antecontract este recomandat să apelați la ajutorul unui avocat imobiliare Timișoara.
Copyright imagini: https://musatoiu.com/