O anchetă deosebit de dificilă având în vedere detaliile terifiante ale cazului: cadavrul de copil, parțial devorat de animale, parțial incendiat, aruncat pe un câmp de la periferia unui mare oraș, fără martori, fără camere de supraveghere, fără pârghii de care să te poți agăța.
Ancheta în acest caz a fost coordonată de Pavel Palcu, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, un magistrat cu o experiență de 45 de ani, perioadă în care a avut mii de dosare, niciunul rămas fără autor necunoscut.
În plus, niciunul dintre rechizitoriile întocmite de procurorul Palcu nu a fost returnat de instanță la Parchet pe motiv de ”inadvertențe, iregularității” în probatoriu așa cum se întâmplă în mod frecvent în alte situații.
Modul în care a fost concepută și coordonată ancheta în cazul Antoniei, fetița ucisă de tatăl vitreg, este un caz școală care ar trebui să facă parte din manualele studenților la drept, spun criminaliștii care au făcut parte din echipa procurorului Palcu, o parte dintre ei experți ai Institutului Național de Criminalistică.
Deloc cunoscut la nivel național, procurorul criminalist Pavel Palcu este o somitate respectată în vestul țării. A intrat în magistratură în anul 1980, la doar 22 de ani, fiind cel mai tânăr procuror la acel moment din România. În prezent este doctor în criminalistică, lucrarea de doctorat realizând-o la Facultatea de Drept din cadrul Univeristății Babeș-Bolyai din Cluj, sub coordonarea profesorilor Matei Basarab și Ion Mircea, autorități de necontestat în domeniul dreptului penal.
”Eu mi-am dat doctoratul pe bune, la Cluj. Numai pe cazurile mele este construită teza de doctorat”, a explicat, pentru Ziare.com, procurorul Pavel Palcu.
Absolut toate cazurile de omor sau tentativă de omor care au trecut prin mâinile procurorului Palcu s-au finalizat cu identificarea autorului și condamnarea lui.
În fața procurorului Pavel Palcu, Florin Beniamin Crișan, principalul suspect al ororii de la Arad, nu a avut nicio șansă să ascundă crima. A mințit și încă minte, a încercat să conducă anchetatorii pe căi greșite, a încercat să înduplece invocând tot felul de scuze (rămas singur acasă cu doi copii, dintre care unul cu nevoi speciale), a insistat că moartea a fost accidentală, însă probele reliefate de medicul legist nu au putut fi combătute de tânărul de 23 de ani. În cele din urmă, la primele ore ale dimineții de marți, Crișan și-a recunoscut fapta, a fost reținut și ulterior arestat preventiv.
În anchetarea crimei, procurorul Palcu a avut curajul să expună public informații detaliate despre cercetarea la fața locului, despre probele descoperite și mai ales a dat publicității portretul copilei ucise și neidentificate. Imagini greu de privit, dar care au dus la depistarea autorului în doar câteva ore. A fost gestul extrem de curajos al anchetatorilor, atipic în astfel de situații când presa este ținută la distanță, dar care a dat rezultate imediate.