"În referire la informațiile vehiculate în spațiul public care acreditează ideea că, în data de 15 martie 2024, DNA „ar fi descins” la Primăria Municipiului București, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să precizeze următoarele:
Activitatea de ridicare a unor înscrisuri, la care se face referire în spațiul public, reglementată de Codul de Procedură Penală, a fost realizată în contextul instrumentării de către procurorii anticorupție a unui dosar penal, deschis ca urmare a unei sesizări depuse de mai multe persoane, în care cercetările se desfășoară doar cu privire la faptă (in rem)", au transmis reprezentanții DNA.
Procurorii anticorupție precizează că acest gen de activități sunt unele comune fiind executate în majoritatea dosarelor instrumentate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
Reacția DNA vine în urma perchezițiilor înteprinse în cursul după-amiezei de vineri în cadrul instituției conduse de Nicușor Dan.
La finalul lunii octombrie a anului trecut, primarul Capitalei, Nicuşor Dan,anunţa că Poliţia Locală a dat o amendă proprietarului din Parcul IOR, în sumă de 35 de milioane de euro, pentru schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde.
”Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public, care în sfârşit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetăţeni. Este vorba de un articol din legea 24 /2007 care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în legea 24”, a spus Nicuşor Dan, arătând că prin propuneri care s-au făcut în legea urbanismului sau de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar fi urmat să dispară.
”Este un articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1000 şi 2.000 lei pe metrul pătrat, şi nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişat spaţiu verde”, a completat primarul.
Despre acţiunea prefectului Capitalei de a ataca în instanţă retrocedarea Parcului IOR, Nicuşor Dan a spus că are puţine şanse de reuşită şi a dat ca exemplu acţiunea prefectului Toni Greblă, din umă cu un an şi jumătate, când a atacat actele de retrocedare pentru parcul Bordei şi instanţa le-a respins ca tardive.