"Sunteţi implicaţi în prima linie de organizare a traversărilor de persoane aflate în situaţie precară în speranţa unei vieţi mai bune. Aţi creat condiţiile care au dus la decesul acestor persoane. Dacă ele ar fi fost mai puţin numeroase probabil că ar fi supravieţuit", a declarat preşedinta tribunalului Carole Bochter, relatează AFP preluată de Agerpres.
Tribunalul a condamnat alţi patru inculpaţi vietnamezi - între care doi absenţi la proces şi consideraţi fugari - responsabili de organizarea transportului şi de găzduirea migranţilor, la pedepse între un an şi zece ani de închisoare cu executare.
Timp de peste trei săptămâni, cei 19 inculpaţi au fost judecaţi la Paris pentru că au ajutat la intrarea, circulaţia şi sejurul ilegal al unui străin în Franţa, fapte comise în bandă organizată, precum şi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Delicte pasibile de zece ani de închisoare.
Toţi ceilalţi inculpaţi au fost exoneraţi de asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, dar au fost condamnaţi pentru ajutor la găzduire ilegală comis în bandă organizată.
"Înţelegerea prealabilă în bandă organizată părea să fie caracterizată prin întâlniri între membrii reţelei, contacte telefonice,închirieri de apartamente, sisteme de compensaţie", a mai spus Bochter.
Pedepsele pronunţate împotriva a şapte şoferi de taxiuri de naţionalitate franceză, algeriană şi marocană au fost de la şase luni de închisoare cu suspendare la trei ani de închisoare,dintre care două cu suspendare, însoţite de amenzi de la 2.000 la 3.000 de euro.
Un al optulea şofer de taxi de naţionalitate franceză a fost achitat total.
În ceea ce priveşte cei trei proprietari de apartamente în care au fost cazaţi migranţii, doi chinezi şi un francez, pedepsele merg de la şase la 12 luni de închisoare cu suspendare, cu amenzi de la 5.000 la 10.000 de euro.
Românul urmărit internațional pentru moartea celor 39 de vietnamezi din „camionul groazei” în Anglia - PRINS la București - VIDEO
Un cetățean român în vârstă de 50 de ani a fost condamnat, pe 11 iulie 2023, la Londra, la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru implicarea sa în moartea a 39 de migranți vietnamezi găsiți în remorca unui camion în octombrie 2019, scria The Brussels Time în iulie.
Marius Mihai Draghici a pledat vinovat pentru ucidere din culpă și asistență la imigrația ilegală. El a fugit din Marea Britanie, dar a fost arestat în august anul trecut în România și extrădat.
Principalul artizan în organizarea transportului cu „camionul morții” este Gheorghe Nica, stabilit în Marea Britanie, condamnat la 27 de ani de închisoare pentru omor din culpă și trafic de migranți după moartea celor 39 de migranți vietnamezi în octombrie 2019. Nica a recunoscut că a fost implicat în transportul celor 39 de imigranți înghețați găsiți în octombrie 2019 într-un container frigorific într-un parc industrial din Essex.
Cei 39 de migranți vietnamezi – dintre care cei mai tineri erau doi băieți de 15 ani – au murit prin asfixiere și hipertermie în spațiul închis al containerului, în timp ce erau transportați spre ceea ce sperau că va fi o nouă viață în Marea Britanie.
Descoperirea șocantă a evidențiat funcționarea rețelelor de imigrație ilegală care se dezvoltă pe speranțele unor potențiali exilați pregătiți să-și asume orice risc și să plătească sume uriașe.
Un alt cap al acestei rețele este Ronan Hughes, un transportator rutier din Irlanda de Nord. Bărbatul a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
Maurice Robinson, care conducea camionul când au fost descoperite cadavrele, a fost condamnat la 13 ani și patru luni de închisoare. Eamon Harrisson, șoferul de 24 de ani care a dus remorca în portul belgian Zeebrugge, susținând că nu știa că la bord s-ar fi aflat migranții, a primit o pedeapsă de 18 ani de închisoare.
Consecințele acestui caz teribil au dus la proceduri judiciare în mai multe țări europene.