În acest sens, este necesară doar acordul notarial al părinților, pentru a justifica pe cine vizitează minorul, a precizat Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, la solicitarea avocatnet.
„Prin excepție (...), cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede acum Legea nr. 248/2005.
Există însă doar 4 situații în care cei peste 16 ani pot pleca neînsoțiți de părinți, doar în baza unei declarații notariale a părinților, iar una dintre ele este vizitarea unei rude. Nu este specificat însă ce fel de rudă - de până la ce grad, mai exact.
Răspunsul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră pentru avocatnet a fost că nu sunt necesare alte documente, cu excepția declarației autentificate a părinților, din care să rezulte expres că ieșirea din țară se realizează pentru a ajunge la rude:
„Așadar, pentru călătoriile efectuate de minorii neînsoțiți care au împlinit vârsta de 16 ani și care se deplasează în străinătate, în scopul vizitei la rude, aceștia trebuie să prezinte la controlul de frontieră un document de călătorie valabil și declarația autentificată, din care să rezulte expres faptul că ieșirea din țară se realizează pentru a ajunge la rude.
Referitor la documentele necesare minorilor în discuție, menționăm faptul că în cadrul HG nr. 94/2006 (...) nu este stabilit un alt format al documentelor pentru justificarea scopului în cazul vizitelor la rude, fiind suficientă doar declarația”.
Celelalte motive pentru care minorii peste 16 ani pot călători neînsoțiti sunt:
- pentru studii;
- pentru a participa la concursuri oficiale;
- pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea minorului este pusă în pericol