Comisia Europeană a deschis o investigație privind ajutorul de stat acordat de guvernul Orban companiei Blue Air în anul 2020, pentru a vedea dacă acesta respectă normele UE, potrivit unui comunicat al executivului european.
În această etapă, Comisia este preocupată de faptul că planul de restructurare și măsurile de ajutor puse în aplicare pentru a sprijini acest plan nu sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special cu Orientările privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, potrivit comunicatului oficial.
În august 2020, Comisia Europeană a aprobat două măsuri de sprijin pentru Blue Air, propuse de guvernul Ludovic Orban. Era vorba de o garanție publică în valoare de aproximativ 28 de milioane EUR (aproximativ 137 de milioane RON) pentru a compensa daunele suferite în contextul pandemiei de coronavirus și de o altă garanție publică de aproximativ 34 de milioane EUR (aproximativ 164 de milioane RON) aferentă unui împrumut de salvare.
Măsurile au fost aprobate în schimbul unor angajamente luate de guvernul de la acea vreme. De exemplu, fie garanția publică aferentă împrumutului pentru salvare trebuia să înceteze după 6 luni fie, în caz contrar, statul să preia sarcina de lichidare sau restructurare a Blue Air, fapt ce s-a întâmplat abia în aprilie 2021.
Blue Air a fost, până în vara anului 2022, cel mai mare operator aerian autohton, după numărul de pasageri transportaţi. La momentul respectiv, compania a primit o amendă de 2 milioane de euro de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, iar în octombrie a intrat în colaps, după ce i-a fost retrasă licența de funcționare.
Statul a preluat recent controlul companiei, ca urmare o garanţiei de 75% din acţiuni pentru creditul-ajutor de stat acordat în urmă cu 2 ani. La finalul lui februarie 2023, Tribunalul Bucureşti a dispus închiderea procedurii de concordat preventiv, constatând „nereuşita concordatului preventiv”, iar la scurt timp Blue Air a intrat în insolvență, la cerere.