Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la un post TV, că în condițiile în care veniturile medicilor au crescut considerabil în ultimii 4 ani, i se pare cu atât mai greu de înțeles de ce ar mai lua mită.
”Condiționarea actului medical, mai ales pentru pacienții cu boli deosebit de serioase, cum sunt pacienții oncologici, mie mi se pare greu de înțeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.
Acesta crede, însă, că ”este foarte importantă poziția managementului fiecărei unităţi sanitare”.
”Dacă periodic există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie, dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sesnul scăderii unor astfel de situaţii”, a afirmat ministrul.
Întrebat ce poate fi în mintea unui om care primeşte mită de la pacienţi, Rafila a subliniat că ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă.
”Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. ”, a mai spus Rafila.