Franța sărbătoreşte din 1880 ziua de 14 iulie. Este vorba de 14 iulie 1789 când revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic. Un an mai târziu, tot pe 14 iulie, a fost instaurată Sărbătoarea Federaţiei – a reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor. ”Libertate, Egalitate, Fraternitate” avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia.
La Paris, astăzi, parada începe cu trecerea avioanelor cu reacție, celebrele Alpha Jet care vor străbate cerul capitalei pentru a lăsa în urma lor culorile steagului Franței – albastru, alb și rosu.
Patru mii de militari, polițiști și pompieri vor defila pe ritm de fanfară, pe cel mai cunoscut bulevard francez, Champs Élysées, în aplauzele miilor de francezi care vor veni să urmărească în direct parada. 150 de australieni și 85 de neo-zeelandezi vor participa la parada militară. Președintele François Hollande aduce astfel un omagiu celor care au participat la bătălia de pe râul Somme, din 1916.
În premieră vor defila 47 de gardieni din închisori. Ministrul Justiției vrea să le aducă astfel un omagiu.
În plus, ministrul a anunțat crearea a 2.500 de noi posturi de supraveghetori în penitenciare, pentru acest an.
Cei care vor se pot înscrie la concursul care va avea loc în toamna acestui an, a precizat oficialul. El speră astfel să amelioreze condițiile de detenție.
În Franța, sărbătoarea națională din acest an se află sub semnul stării de urgență în care se află dupa atentatele din noiembrie anul trecut.
Securitatea înainte de toate – până pe 15 iulie, populația nu poate utiliza, în spațiul public, petarde ori produse pirotehnice.
La Lyon, prefectura a decis interzirea consumului de alcool în spațiul public. În Paris, pe Champs Élysées, terasele vor rămâne astăzi închise.
Parisul nu are însă monopolul asupra festivităților.
În cele patru colțuri ale țării, în cele mai mici sate din Hexagon, populația va petrece.
În plus, lumea are timp să iasă pe șosele pentru a vedea cicliștii ce se întrec în celebrul Tour de France, pentru a agita drapelul țării și pentru a spera la o victorie de etapă în Marea Buclă.