Criza politică din Franța ia amploare. Francezii au ieșit în stradă pentru a protesta față de decizia guvernului lui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. Furia socială a fost amplificată de decizia guvernului de a trece reforma pensiilor din Franța fără vot în Parlament, doar prin asumarea răspunderii.
Sunt deja patru zile de protest, din ziua trecerii forțate în Parlament a reformei, pe 16 martie. Forțele de ordine au intervenit în forță pentru a opri asaltul protestatarilor cu gaze lacrimogene și tunuri de apă.
În absenţa unei majorităţi de deputaţi favorabili textului, Șefa Guvernului - Elisabeth Borne a activat articolul 49.3 din Constituţia Franţei care îi permită să treacă un proiect de lege fără ca acesta să fie supus la vot în Adunarea naţională, după ce Senatul a votat deja favorabil.
Textul reformei propus de guvern este considerat ca fiind adoptat, cu excepţia cazului în care o moţiune de cenzură este votată de deputaţi, caz în care guvernul este destituit şi proiectul de lege suspendat. Ceea ce s-a și întâmplat.
Două moţiuni de cenzură au fost depuse deja de vineri, 17 martie. Moţiunile de cenzură ar urma să fie examinate în Adunarea Naţională luni de la orele 16.00 (15.00 GMT), potrivit unor surse parlamentare, sub rezerva validării chiar înainte de şedinţă, scrie AFP, relatează agerpres.ro.
Deputaţii grupului parlamentar centrist şi regionalist LIOT au anunţat la parlament depunerea unei moţiuni "transpartizane" de cenzură a guvernului, cosemnată de aleşii NUPES (stânga radicală). Și „Adunarea Naţională" (RN, extremă-dreapta) a depus ieri o moţiune de cenzură, criticând o "reformă nedreaptă şi inutilă".
Reforma pensiilor a președintelui Macron ridică vârsta de pensionare cu doi ani. Guvernul francez spune că acest lucru este esențial pentru a se asigura că sistemul nu se prăbușește.