Rusia a cerut marţi comunității internaţionale ”să condamne” Kievul, în urma distrugerii parţiale a Barajului hidroelectric Kahovka, în sudul Ucrainei - o catastrofă de care cele două părţi beligerante se acuză reciproc, relatează AFP.
”Îndemnăm comunitatea internaţională să condamne acţiunile criminale ale autorităţilor ucrainene, care sunt tot mai inumane şi constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale şi mondiale”, îndeamnă într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
Moscova face acest îndemn după o serie de reacţii internaţionale şi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ”lumii să reacţioneze” şi a acuzat Rusia de ”cea mai mare catastrofă de mediu provocată de om în Europa de decenii”.
Kremlinul a denunţat un act de ”sabotaj deliberat” al Kievului.
”Este vorba, fără echivoc, de un act de sabotaj deliberat al părţii ucrainene, planificat şi realizat la ordinul Kievului”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a subliniat că respinge ”ferm” acuzaţiile Kievului, care dă vina pe Moscova, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
ZELENSKI AVERTIZEAZĂ RUSIA DUPĂ EXPLOZIA DE LA BARAJUL NOVA KAHOVKA
Aruncarea în aer a Barajului de la Nova Kahovka a fost un act comis în mod deliberat de Rusia dar nu va afecta demersul Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski marţi, potrivit Reuters.
"Principala concluzie este că explozia a fost deliberată, dar inamicul a acţionat într-un mod haotic permiţând ca propriul echipament să fie inundat", a declarat Zelenski pe Telegram, după o reuniune a comandamentului militar.
" În acelaşi timp, ruperea barajului nu va avea niciun efect asupra capacităţii Ucrainei de a-şi recuceri propriul teritoriu", a afirmat el.
ZELENSKI ACUZĂ RUSIA DE TERORISM - Pozițiile Angliei, Germaniei și vecinilor Ucrainei, la unison cu președintele ucrainean
”Asta nu este doar o zi a agresiunii ruse. Nu este doar un act de terorism rusesc între altele. Nu este doar o crimă de război între altele, Azi (marţi), Rusia este vinovată de un ecocid brutal. Orice comentariu este de prisos”, a transmis Zelenski într-un mesaj pe Twitter.
”Lumea trebuie să reacţioneze. Rusia este în război împotriva vieţii, împotriva naturii, împotriva civilizaţiei. Rusia trebuie să plece de pe teritoriul ucrainean şi trebuie să dea deplin socoteală pentru teroarea sa”, îndemna el.
”Rusia a detonat o bombă a distrugerii masive a mediului. Este vorba despre cea mai mare catastrofă de mediu provocată de om în Europa de decenii. Este teroristul cel mai periculos din lume. De aceea înfrângerea Rusiei - o înfrângere pe care o vom asigura oricum - va fi cea mai importantă contribuţie la securitatea regiunii noastre, a Europei noastre şi a întregii lumi”, analiza Zelenski.
Russia has been controlling the dam and the entire Kakhovka HPP for more than a year. It is physically impossible to blow it up somehow from the outside, by shelling. It was mined by the Russian occupiers. And they blew it up.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 6, 2023
Russia has detonated a bomb of mass environmental… pic.twitter.com/ki7TAsIsNZ
Premierul eston Kaja Kallas a deplâns, într-un mesaj postat pe Twitter, o ”crimă de război care afectează numeroşi civili” şi califică Rusia drept un ”stat terorist”.
”Trebuie să punem capăt acestui ciclu al agresiunii ajutând Ucraina să obţină victoria”, îndeamnă ea.
Cancelarul german Olaf Scholz a denunţat o ”nouă dimenisune” a războiului rus în Ucraina.
”Este un lucru care are o nouă dimensiune, dar care corespunde felului în care Putin poartă acest război. Este totodată un lucru care se înscrie în multe crime pe care le-am văzut în Ucraina, comise de militari ruşi şi care fac parte dintr-un fel de a face război care a vizat mereu ţinte civile - oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri”, a declarat cancelarul Sholz într-un interviu acordat posturilor WDR şi ZDF.
URMĂRILE DISTRUGERII BARAJULUI
Distrugerea parţială a unui baraj hidroelectric în sudul Ucrainei, de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc, va inunda liniile defensive ruseşti de-a lungul Niprului, dar mai ales va împiedica o potenţială operaţiune ucraineană în zonă pentru a recuceri teritorii ocupate, comenta anterior France Presse.
Acest baraj a fost conceput în special pentru a alimenta cu apă, printr-un canal, peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, care ar putea astfel să cunoască importante dificultăţi în aprovizionarea cu apă în viitor.
Dar numeroşi observatori occidentali înclină totuşi să creadă într-un sabotaj rusesc pentru a penaliza Kievul pe termen scurt, într-un moment în care armata ucraineană se pregăteşte să lanseze o ofensivă.
Aceasta este în orice caz teza Kievului, care a acuzat marţi Rusia că a "aruncat în aer barajul pentru a zădărnici" operaţiunile sale.
Aceste inundaţii au provocat deja în acest stadiu sute de evacuări şi riscă să afecteze operaţiunile militare ucrainene în curs.
Din punct de vedere militar, creşterea nivelului apei în regiunea Herson va face extrem dificilă traversarea fluviului printr-o potenţială operaţiune amfibie ucraineană pentru a încerca să recucerească malul estic al fluviului, în direcţia Crimeii.
Riscul de lovituri asupra acestei instalaţii strategice de la Kahovka, situată în zonele regiunii Herson ocupate de Rusia, este agitat încă din octombrie de către ucraineni şi de ruşi. Preşedintele ucrainean acuzase Moscova că ar fi "minat barajul", unul dintre cele mai mari în Ucraina. "Minciuni!", reacţionaseră autorităţile de ocupaţie ruse, notează AFP.
O distrugere de acest tip, susceptibilă să afecteze grav populaţii civile, este considerată din 1949 drept crimă de război, în virtutea protocolului adiţional al Convenţiilor de la Geneva.
"Barajele, digurile şi centralele nucleare pentru producerea energiei electrice nu vor face obiectul unor atacuri, chiar dacă ele constituie obiective militare, atunci când astfel de atacuri pot provoca eliberarea acestor forţe şi, în consecinţă, produc pierderi severe în rândul populaţiei civile", potrivit Articolului 56 al Protocolului.