Potrivit surselor citate, președintele Vladimir Putin nu ar fi luat parte la aceste discuții, purtate în contextul intensificării retoricii nucleare a Rusiei și al eșecurilor pe câmpul de luptă, relatează HotNews.ro.
Dar faptul că liderii militari ruși au avut această întâlnire pentru a discuta despre când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară a alarmat administrația Biden, deoarece arată cât de frustrați ar fi generalii ruși de eșecurile de pe front, sugerând că amenințările voalate ale lui Putin ar putea să nu fie doar vorbe, notează jurnaliștii de la The New York Times.
Informațiile despre aceste discuții au fost vehiculate în interiorul administrației americane la jumătatea lunii octombrie.
Totuși, oficialii americani au afirmat în mai multe rânduri că nu au văzut nicio dovadă că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice.
Directorul CIA, William J. Burns, declara însă că „potențiala disperare” a lui Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile din război ar putea determina Rusia să folosească o astfel de armă de distrugere în masă.
Pentagonul estimează că Rusia are până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă.
Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă, însă o astfel de armă poate fi montată pe rachete, lansate din aer sau chiar în obuze pentru distanțe relativ scurte, nu prin rachete balistice care pot călători mii de kilometri pentru a lovi ținte de pe alte continente.
Altfel spus, armele nucleare tactice au randamente mai mici și sunt menite să fie folosite la distanțe mai mici decât focoasele purtate pe rachete balistice intercontinentale.
Experții militari spun că utilizarea unei arme nucleare - pentru prima dată în mai bine de 75 de ani - ar schimba fundamental cursul războiului.
Deși distrugerile rezultate ar depinde de mulți factori, inclusiv de mărimea armei și de direcția/puterea vântului, chiar și o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morți și ar putea face ca anumite părți ale Ucrainei să devină nelocuibile, mai scrie New York Times.
Recent, șeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a transmis un avertisment tranșant Rusiei: dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, consecințele vor fi severe.