Analiza Wall Street Journal vine în contextul în care, forțele ruse au efectuat, joi, un exercițiu militar în apropiere de Republica Moldova, circa 400 de trupe rusești participând la acțiunile din regiunea separatistă Transnistria, în cadrul cărora s-au tras circa 100.000 de focuri, potrivit agențiilor de presă ruse.
Alegerea locului în care Armata Roșie a efectuat ultimul exercițiu este sugestivă. Transnistria este un teritoriu moldovean suveran, însă, într-o proporție covârșitoare locuit de etnici ruși. Nicio țară membră ONU nu recunoaște, însă, regimul autoproclamatei republici transistrene.
La doi ani după ce Transnistria s-a rupt și si-a declarat suveranitatea, Republica Moldova a făcut o încercare eșuată de a-și redobândi teritoriul, într-un război ce a dus la moartea a 1.500 de oameni. De atunci, în jur de 1.000 de trupe rusești sunt staționate, în acest teritoriu, în ciuda promisiunii Moscovei de a le muta într-un alt loc, până în 2002.
Confruntată cu structura politică coruptă, Republica Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări ale Europei. Chiar și așa, o majoritate de alegători moldoveni au optat, în ultimele trei scrutinuri parlamentare, pentru guverne liberale, prooccidentale, iar actualul premier, Chiril Gaburici, este un om de afaceri prooccidental, care dorește legături mai strânse cu Uniunea Europeană, notează Wall Street Journal.
Moscova a pedepsit, deja, moldovenii pentru că au căutat legături mai strânse cu Occidentul, prin interzicerea importurilor de vin din Moldova, în 2013, și de fructe, în 2014, de fiecare dată sub pretexte false, privind îngrijorări sanitare și, de fiecare dată, în preajma summit-urilor și acordurilor Moldova-UE.
Exercițiile militare, de joi, sunt menite să creeze, astfel, impresia că Vladimir Putin ar putea lua măsuri mai drastice, pentru a supune țara sfidătoare. Ar fi frumos să presupunem că raspunsul Occidentului, la asemenea acțiuni, ar fi mai dur decât a fost până acum, în Ucraina, însă nu contăm pe asta, se încheie articolul WSJ.