În ciuda unor relații economice intense cu Rusia, partidele pro-europene din Republica Moldova au înregistrat o ascensiune constantă, în ultimii ani, iar desemnarea lui Chiril Gaburici, în funcția de prim-ministru, poate reprezenta un factor decisiv pentru stabilirea viitoarei traiectorii a țării, scrie Wall Street Journal.
Una dintre cele mai sărace țări ale Europei, Republica Moldova, a fost și victima constantă a agresiunilor Kremlinului, încă de la declararea independenței, în 1990. Primul conflict înregistrat, după căderea blocului sovietic, a fost cel din Transnistria, regiune de peste Nistru la care moldovenii au trebuit să renunțe, după ce populația rusofonă din zonă a optat pentru menținerea unei legături strânse cu Moscova, mai scrie Wall Street Journal.
Chiar și la această oră, 1.000 de militari ruși sunt menținuți în zonă, deși acordul încheiat cu Moscova stabilea retragerea forțelor armate, din Transnistria, în 2002. Viziunea liderilor de la Kremlin asupra Moldovei este aceea de stat tampon, aflat sub influența directă a Moscovei, iar acest lucru nu este unul care să se modifice peste noapte.
Trei ani de reforme
Chiar și cu trupele rusești staționate la granița estică, moldovenii au optat, în noiembrie 2014, pentru un Parlament preponderent pro-european, iar, după câteva luni de negocieri, numirea lui Gaburici, în fruntea Guvernului de la Chișinău arată că orientarea către Europa este constantă, continuă publicația americană.
Mai multe pe Business24.ro.