„Miza nu este nici întoarcerea Moldovei într-un spaţiu eurasiatic, nu este nici integrarea europeană, miza este aducerea situaţiei din Moldova la mai multă sau mai puţină normalitate. Situaţia din Republica Moldova nu este una normală, este una morbidă”, a declarat analistul Vladimir Socor într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Socor spune că în R. Moldova, statul a fost uzurpat de o grupatre de interese.
”Republica Moldova este profund bolnavă, în nicio țară din Europa nu avem o asemenea situație în care statul a fost uzurpat de o grupare de interese condusă de o singură persoană, în care a fost desființată domnia legii, în care nu există piață liberă, este controlată de interese particulare și mass-media, și justiția sunt, practic, controlate. O situație a unui stat profund bolnav, un stat care după criteriile normale internaționale este, de fapt, un stat în pragul falimentării. Nu mă refer la falimentarea tehnică sau financiară, mă refer la falimentarea politică și morală”, spune Socor.
Socor critică politica României față de Republica Moldova.
”Relația Republicii Moldova cu Ucraina și cu România nu depinde de persoana dlui Dodon. Faptul că dl Dodon nu-i primit în vizită la Kiev sau la București nu influențează prea mult relația. Comerțul bilateral dintre Republica Moldova și România crește foarte mult, rapid, indiferent de ce spune sau ce crede dl Igor Dodon. Interconectarea energetică cu România nu progresează deloc, indiferent de ce spune sau crede dl Dodon. România duce, în general, o politică greșită și ineficientă față de Republica Moldova, indiferent de ce spune dl Dodon. În general, politica Bucureștiului față de Republica Moldova eu o consider un eșec, indiferent de ce spune sau crede dl Dodon.”, spune Socor.
Care ar fi motivele? Socor vorbește atât despre chestiunea energetică, cât și despre cea a subvenționării de către România a unor publicații moldovene cu mesaje împotriva partidelor conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase.
”În primul rând, ar trebui abordată în mod serios problema interconectării cu gaze și electricitate, problemă pe care Bucureștiul nu a abordat-o în mod serios până acum. S-au descoperit gaze în România, în Marea Neagră, nu există deocamdată un acord politic nici măcar de business, dar mai ales la nivel politic despre folosirea acestor gaze, dacă să fie folosite pentru export în Europa sau dacă să fie folosite pentru reanimarea industriei chimice românești și în toată această discuție nu se ia în considerare nevoia Republicii Moldova de a fi alimentată cu gaze. Conducta de gaze Ungheni-Chișinău pare departe de realizare…”, spune Socor.
”...mai este un aspect al eșecurilor, care ține de apropiatele alegeri parlamentare: publicații subvenționate de București, și faptul că Bucureștiul le subvenționează este un fapt oficial, afișat pe diferite website-uri, aceste publicații care apar în Chișinău comunică în mod sistematic un mesaj alegătorilor cu viziuni pro-românești și unioniste să nu voteze cu partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase. Sunt trei-patru publicații, patru-cinci condeieri, care se specializează în acest mesaj și tot timpul li se spune alegătorilor unioniști și pro-români să nu voteze cu Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru că ei au tot felul de păcate.”, spune analistul.