Fost ofiţer KGB, Vladimir Putin conduce ţara de 18 ani cu autoritate și reprezintă, pentru mulți, ambiţia unei mari Rusii care-şi regăseşte puterea.
Vladimir Putin a ajuns la conducere în 2000, într-o ţară cu o putere instabilă şi cu o economie şubredă. Și e lăudat de mulţi ruși pentru că a a adus stabilitatea şi o nouă prosperitate care se întinde pe mai mulți ani. Totul a venit mulţumită unei adevărate mane petroliere, dar și cu preţul reducerii drepturilor şi libertăţilor, în special pentru critici.
Astfel de scene au marcat realegerea lui Putin în 2012. Iar opoziţia avertizează că s-ar putea repeta şi după aceste alegeri, pentru că principalul rival liderului de la Kremlin, Aleksei Navalnîi, nu a primit dreptul de a candida.
Toate astea nu contează, însă, pentru susţinătorii lui Putin. Ei consideră că le-a redat mândria naţională şi a readus ţara pe scena marilor puteri prin intervenţiile în Siria şi Ucraina, și, în special, prin anexarea Crimeei.
Extrem de discret cu privire la viaţa sa privată, lui Vladimir Putin, tatăl a două fete şi divorţat în 2013, vrea să dea impresia unui om cu gusturi simple, care duce o viaţă obişnuită şi cunoaşte greutăţile. El a mai mărturisit că îi plac romanele istorice şi muzica clasică.
Jurnaliştii de investigaţii au arătat, însă, că averea sa e printre cele mai mari din lume, iar gusturile sale sunt departe de a fi simple. După cum arată şi vilele sale.
De-a lungul anilor, Putin şi-a construit o imagine de părinte al Rusiei, dar şi de macho.
Iar sloganul său de campanie e chintesenţa acestei imagini: "Preşedinte puternic, Rusie puternică".