După ce a plouat fără oprire săptămâni întregi, apele au înghițit suburbiile din Sydney și orașele din apropiere. Premierul Scott Morrison a mers să vadă cu ochii lui ce a rămas în urma catastrofei și a promis ajutor financiar pentru locuitori și pentru afacerile lor.
“There is no flood event that has occurred in this part of Australia like this in anyone’s living or recorded memory.”
— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) March 9, 2022
Australian PM Morrison declared a national emergency over the #LismoreFloods, saying it shows the country is getting harder to live in https://t.co/HYgXAKLrxS pic.twitter.com/ozdOmvBhF4
„Niciodată nu au existat asemenea inundații în partea aceasta a Australiei. Nimeni nu a mai văzut așa ceva, nimeni nu-și amintește să mai fi văzut asemenea dezastru. Nimeni nu s-ar fi așteptat la așa ceva, viața în Australia a devenit grea, din cauza dezastrelor naturale”, spune un localnic.
Doar acoperișurile unora dintre case se mai văd, iar drumurile au fost și ele compromise. Fenomenele extreme au adus pe capul locuitorilor pagube uriașe.
„Copiii, pur și simplu, au început să plângă atunci când au văzut apă peste tot în casă, când și-au văzut jucăriile distruse și luate de viitură, când au văzut că totul devine de nerecunoscut în jur...Este de-a dreptul devastator!”, mărturisește un alt localnic.
Locuitorii din zonele mai puțin afectate au ieșit în stradă pentru că, spun ei, autoritățile nu intervin eficient. De zile-n șir, oamenii nu mai au acces la curent electric și internet.
Experții sunt de părere că inundațiile au fost agravate de schimbările climatice, precum și de un fenomen meteorologic pe care l-au denumit "La Niña", în traducere, "Micuța". Acesta ar aduce ploaie, cicloane și temperaturi din ce în ce mai scăzute pe întreg cuprinsul Australiei.