Este pentru a doua oară în decurs de câteva luni când pieţele financiare sunt bulversate de rezultatele neaşteptate ale unui scrutin.
La finele lunii iunie, votul suprinzător în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a provocat scăderi pe burse.
Indicele general al Bursei de la Londra a deschis şedinţa cu o scădere de 2,12%, iar Bursa de la Paris a înregistrat un declin de aproape 3%.
Dolarul american s-a depreciat încă de la primele ore ale dimineţii în SUA în faţa euro, cu aproape 2% şi a scăzut cu 3.8 procente în faţa yenului.
Şi cotaţiile metalelor industriale şi ale mărfurilor agricole au scăzut cu procente de până la 4%. Preţul cuprului a coborât cu 2,3% pe piaţa din Londra, iar cel al nichelului a pierdut 3,8%. Scăderi de cel puţin 1,3% au înregistrat şi preţul grâului, al porumbului şi al boabelor de soia. Se întâmplă acest lucru, în condiţiile în care Statele Unite sunt cel mai mare exportator mondial de porumb şi soia.
Şi preţul petrolul a scăzut puternic. Cotaţia ţiteiului american a coborât cu mai mult de 4%, cotația pentru barilul West Texas Intermediate (WTI) a ajuns la 43,07 dolari pe baril. Este cel mai redus nivel atins după luna septembrie, turbuenţele din piaţă fiind asemănate de observatori cu cele provocate de votul pentru Brexit.
În schimb preţul aurului a crescut cu 4 procente şi a ajuns la cel mai ridicat nivel al ultimelor cinci săptămâni. Cotaţia metalului galben a urcat cu 4,8%, la 1.308 dolari uncia.
Cât despre moneda naţională din Mexic, peso, s-a prăbușit brusc după anunțarea primelor rezultate parțiale ale alegerilor din SUA cu până la 11% şi a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani.
În România, atât Bursa, cât şi moneda naţională au deschis ziua de miercuri în scădere. Leul a pierdut un ban faţă de euro la începutul sedinţei de tranzacţionare, în contextul în care pieţele financiare internaţionale sunt pe roşu. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, susţine că rezultatul surprinzător al alegerilor din Statele Unite ale Americii a generat volatilitate pe pieţele financiare ale lumii, însă aceasta s-a temperat în cursul după-amiezii.