“Turcia este o ţară europeană. Chiar dacă va fi sau nu va fi membră a Uniunii Europene, ea va respecta valorile europene şi se va purta precum o ţară europeană. Această criză a refugiaţilor care este în discuţie de aproximativ cinci ani arată că în mod clar şi Uniunea Europeană are nevoie de Turcia. Dacă v-aş menţiona faptul că 60 la sută din aceşti refugiaţi sirieni sunt, în acest moment, pe teritoriul Turciei sunt sigur că aţi înţelege mai bine afirmaţia mea anterioară”, a declarat demnitarul turc, într-o conferinţă susţinută, joi seară, la Mamaia.
El a mai spus că doreşte să se termine cu calomniile care sunt aduse Turciei deoarece este un stat de drept şi tot ceea ce face este în mod transparent. El a menţionat că instituirea stării de urgenţă nu afectează economia şi viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, ci doar persoanele care au legături cu organizaţia care a avut tentativa de lovitură de stat din luna iulie. Veysi Kaynak spune că instituirea stării de urgenţă a fost luată şi de alte state europene, chiar de Franţa după atentatul de la Paris.
Viceprim-ministrul Turciei a menţionat că după tentativa de lovitură de stat au fost luate mai multe măsuri.
“După ce am văzut ce numeroşi sunt membrii organizaţiei care a încercat tentativa de puci, am încercat să facem mici schimbări. Una dintre aceste schimbări a fost ca perioada de arest să crească de la patru zile la 30 de zile. O altă măsură pe care am luat-o a fost ca întrevederile între cei care sunt acuzaţi şi avocaţi să fie înregistrate. S-a mai luat o măsură în ceea ce priveşte confiscarea averilor celor care au participat la tentativa de puci în ideea de a-I proteja de fapt pentru că dacă ei vor fi declaraţi nevinovaţi vor primi totul înapoi”, a spus Veysi Kaynak.
El a precizat că nu au existat reacţii din partea unor state din Occident după tentativa de lovitură de stat.
“Cu tristeţe aş dori să menţionez că ceea ce s-a întâmplat în Turcia, tentativă de puci, nu a avut parte, din păcate, de reacţii din partea unor state democratice din Occident. Din păcate, 241 de persoane care au ieşit cu mâinile goale în stradă şi s-au aşezat chiar în faţa tancurilor care atentau la democraţia ţării au murit. Am avut peste 2.400 de răniţi din rândul populaţiei. Din păcate, unele democraţii europene nu s-au interesat de situaţia acestor oameni, ci s-au interesat dacă cei care au atentat la viaţa acestor oameni şi la democraţia Turciei au fost sau nu schingiuiţi. Poporul turc înţelege democraţia, Turcia este o ţară democratică”, a afirmat Veysi Kaynak.
Viceprim-ministrul Turciei s-a referit apoi şi la România, spunând că ţara noastră este un partener şi un aliat atât în cadrul NATO, cât şi în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
“România este un partener şi un aliat al nostru atât în NATO, cât şi în procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Este statul cu care avem un parteneriat strategic. (…) Colaborarea noastră strânsă din cadrul NATO va continua şi ea, iar în ceea ce priveşte asigurarea securităţii Mării Negre Turcia va continua colaborarea cu România în vederea consolidării relaţiei”, a afirmat demnitarul turc.
El a menţionat că între cele două ţări sunt schimburi economice de 10 milioane de dolari şi că în România sunt 10.000 de firme turceşti.
Veysi Kaynak a făcut, joi, o vizită oficială în România, la finalul căreia a susţinut o conferinţă de presă. De asemenea, el a avut întâlniri şi cu oameni de afaceri turci.