În timp ce cercetătorii afirmă că nu există riscul că Roma să fie lovită de un cutremur mare, ceva diferit ar putea să ameninţe Oraşul Etern - un vulcan inactiv.
Situat în apropierea Romei, vulcanul dă semnale de activitate care, dacă ar fi combinate cu seismele din regiune, ar putea uşor-uşor să devină iar activ, a afirmat o echipa internaţională de cercetători.
Cu toate acestea, localnicii nu trebuie încă să se teamă: în timp ce în ere geologice erupţia este considerată iminentă, ea este totuşi foarte departe la scară umană - în jur de 1.000 de ani, scrie Hotnews.ro.
Camera vulcanului, care este localizată între 5 km şi 10 km sub zonele rezidenţiale din Ariccia, Castelul Gandolfo, Albano şi alte castele române, se umple cu magmă, iar pământul se ridică cu 2-3 mm în fiecare an, au afirmat oamenii de ştiinţă, într-un studiu publicat în luna iulie în Geophysical Research Letters.
În acest studiu, echipa din Institutul Naţional de Geografie şi Vulcanologie a refăcut istoria de 600.000 de ani a Muntelui Alban, aflat la circa 20 km sud-est de Roma, şi a constatat că ciclicitatea eruptiilor se potriveşte cu acest calendar.
Oamenii de ştiinţă spun că pauzele lungi între activităţi sunt cauza principala de îngrijorare: "Când vulcanul erupe, are un efect exploziv precum deschiderea unei sticle de şampanie după ce o agiţi", a afirmat Fabrizio Marra pentru cotidianul italian La repubblica.
Fabrizio Mara spune că locuitorii din Ariccia, Albano, Marino şi Castelul Gandolfo nu au niciun motiv să se teamă, pentru moment."În situaţia în care era Vezuviu, unde erupţiile erau mult mai frecvente, ultima în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, avea sens să existe un plan. Noi vorbim însă de un eveniment care ar putea probabil să aibă loc în o mie de ani de acum încolo".