Turcia a deschis pe 19 ianuarie un nou front al războiului sirian și i-a îngrijorat pe aliații din NATO, generând inclusiv perspectiva - totuși încă puțin probabilă - a unei confruntări cu forțele SUA din regiune.
Intitulată "Ramura de măslin", ofensiva lansată de armata turcă şi efectuată cu rebelii sirieni pro-Ankara, vizează dislocarea miliţiei kurde siriene "Unităţile de apărare a poporului (YPG)" din regiunea Afrin, de la graniţa cu Turcia.
Turcia consideră că YPG sunt aliați ai mişcării insurgente separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), iar prezența lor la graniță este considerată inacceptabilă.
Pentru americani, situația este complicată. Turcia este parte a NATO, în vreme ce YPG au fost susținute de Washington în lupta împotriva Statului Islamic în Siria.
De ce acum?
Erdogan a lansat intervenția, susținută de raiduri aeriene, tancuri și infanterie, alături de rebeli sirieni pro-Ankara, în urmă cu o săptămână.
Asaltul a venit la câteva zile după un anunț privind instruirea, de către SUA, a unei forțe armate de 30.000 de oameni în nordul Siriei, acolo de unde forțele construite în jurul YPG au alungat Statul Islamic.
Înfuriat, Erdogan a anunțat că va ”gâtui” armata respectivă încă dinainte de a fi înființată.
Turcia și SUA au fost constant în opoziție pe tema înarmării și susținerii kurzilor sirieni.
Vicepremierul turc Bekir Bozdag a îndemnat Statele Unite să oprească aprovizionarea cu armament a insurgenţilor kurzi din gruparea YPG.
"Cei care susţin această organizaţie teroristă vor deveni o ţintă în această luptă. Statele Unite trebuie să-şi revizuiască implicarea cu militari şi alte elemente pentru susţinerea teroriştilor pe teren, astfel încât să evite confruntarea cu Turcia", a spus Bozdag.
Este un conflict cu SUA posibil?
SUA au în jur de 2.000 de militari în nordul Siriei, acolo unde YPG este prezent, dar nu în zona Afrin și au subliniat că nu au susținut luptătorii din această zonă.
Erdogan a spus însă că pintre ținele intervenției militare se află inclusiv orașul Manbij, aflat mai la est. În Manbij se află forțele kurde susținute și înarmate de SUA și chiar o parte a trupelor americane.
În ciuda decarațiilor bătăioase ale Turciei, riscul unei confruntări cu SUA este totuși redus. Nici Washingtonul, nici Ankara nu își doresc așa ceva.
În cadrul unei convorbiri telefonice, preşedintele american Donald Trump i-a cerut, miercuri, omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să limiteze operaţiunile militare.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat joi că militarii americani şi turci discută posibilitatea creării unei "zone de securitate" la frontiera turcă, dar că este vorba pentru moment "doar de o idee".
Şeful diplomaţiei turce evocase cu puţin timp înainte această opţiune, vorbind de o zonă tampon de 30 km adâncime. El a apreciat totuşi că trebuie, înainte de a discuta despre acest subiect, să fie "restabilită încrederea" între Washington şi Ankara.
-----------------------------------------------------------------
Explicația hărții:
- Afrin, cu galben, în vestul Siriei, este înconjurată de forțele rebele pro-Ankara și de trupele Turciei (cu albastru) și de forțele regimului sirian, susținut de Rusia, Iran și Hezbollah
- Mai la est se află cealaltă regiune controlată de kurzi, acolo unde se afă și trupele americane
---------------------------------------------------------------
Ce face Rusia
Șeful Statului Major al Armatei turce a fost săptămâna trecută în Rusia pentru a discuta despre intervenția militară.
Moscova nu a confirmat un acord, dar Erdogan a vorbit despre acest lucru.
YPG au anunțat la rândul lor că Rusia, care controlează o mare parte din spațiul arian din vestul Siriei, ”au deschis cerul pentru avioanele Turciei”.
În vreme ce Rusia s-a alăturat corului de voci care cer reținere din partea Turciei ministrul de extrne Serghei Lavrov a subliniat că ”acțiunile unilaterale” ae SUA în Siria sunt cele care au declanșat nemulțumirea Ankarei.
Cum decurge operațiunea
Ploaia și norii au limitat raidurile aeriene și intervenția a avut deocamdată un succes limitat. Diverse rapoarte au anunțat că Turcia a preluat cotrolul în mai multe localități, dar și că kurzii au contraatacat, recuperând o parte din teritoriul pierdut.
Kurzii au semnalat că o parte a voluntarilor străini care au luptat alături de YPG împotriva ISIS au cerut să lupte și împotriva Turciei.
Este neclar cât va dura operațiunea. În vreme ce unii oficiali au sugerat o campanie scurtă, alții, inclusiv Erdogan, au dat de înțeles că ea ar putea fi una de durată.
Dacă Turcia și rebelii sirieni pro-Ankara vor învinge forțele kurde, atunci cele două teritorii controlate de rebeli - la est de această regiune și la vest, în provincia Idlib - vor fi unite.
O victorie importantă pentru oponenții lui Assad, care au pierdut teritorii importante în fața atacurilor duse de milițiile susținute de Iran și de avioanele Moscovei.
surse: Reuters, Mediafax