"În ultimele luni am asistat la o încetinire a consumului şi, probabil, consumatorii au devenit mai atenţi cu privire la comportamentul lor", a declarat Ermenegildo Zegna, directorul general al grupului italian. Ca reacţie la acest fenomen, marca de produse de lux a devenit la rândul său mai atentă când vine vorba de bugetul de investiţii în China pentru anul următor, a subliniat Ermenegildo Zegna. Zegna nu îşi va mai extinde semnificativ reţeaua de magazine din China, chiar dacă ţara este una din cele mai mari pieţe ale firmei.
Potrivit analiştilor, în prezent, sectorul mondial al luxului depinde de China pentru o treime din vânzări, ceea ce face mărcile de lux vulnerabile la o modificare a sentimentelor consumatorilor chinezi. Săptămâna trecută, acţiunile unor mari grupuri de lux, inclusiv Prada SpA şi Kering SA, au înregistrat scăderi semnificative pe fondul îngrijorărilor că autorităţile chineze vor lua măsuri împotriva călătorilor care se reîntorc acasă încărcaţi cu produse de lux achiziţionate de peste hotare.
"Sunt mult mai prudent decât eram în urmă cu trei luni. Pentru anul următor ne gândim la un buget conservator pentru că sunt multe incertitudini şi trebuie să fim realişti", a spus Ermenegildo Zegna, care conduce grupul italian renumit pentru costumele şi accesoriile pentru bărbaţi. "Trebuie să fii pregătit pentru ce este mai rău şi să acţionezi în consecinţă", a spus Zegna.
Cu toate acestea, grupul cu sediul la Milano, care la începutul anului a preluat marca americană de produse de lux Thom Browne, este în continuare concentrat pe creşterea vânzărilor de încălţăminte şi accesorii în China, unde tinerii din generaţia "millennials" sunt cei mai mari cheltuitori.
Ermenegildo Zegna, nepotul fondatorului companiei cu acelaşi nume, a mai spus că nu are intenţia de a demara o operaţiune de cotare publică iniţială a companiei.