"La 2 decembrie, avem salvați peste 5.700 de migranți", a declarat vice-amiralul Enrico Credendino, comandantul operațiunii EUNAVFOR MED, redenumită la sfârșitul lui septembrie "Sophia", de la numele fetiței născute după salvarea unei ambarcațiuni în derivă, scrie Agerpres.
"Acțiunea noastră a contribuit la arestarea a 43 de presupuși traficanți și am împiedicat reutilizarea de către aceștia a 46 de nave", datorită arestărilor operate în "ultimele opt săptămâni", a subliniat Credendino.
Operațiunea "Sophia", lansată în iunie și la care contribuie 22 de țări din UE, era în prima etapă cantonată la misiuni de supraveghere a rețelelor ce operează dinspre coasta libiană. Însă, de la începutul lui octombrie, ea a trecut într-o fază mai ofensivă, care permite inspectarea și arestarea navelor. Presupușii traficanți reperați în timpul acestor operațiuni sunt predați sistematic autorităților italiene.
"De la începutul operațiunii, am observat o reducere a fluxului de migranți dinspre coastele libiene", a mai declarat comandantul operațiunii "Sophia". În opinia sa, acest lucru are legătură cu "efectul disuasiv" al operațiunii, precum și cu o mai mare eficiență a autorităților egiptene în ceea ce privește controalele lor și cu periculozitatea căii maritime de imigrare, comparativ cu ruta prin Balcani.
Mai mult de 3.500 de migranți au murit sau au fost dați dispăruți în Marea Mediterană în 2015, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație.