"SUA şi Federaţia Rusă trebuie să continue un dialog constructiv pentru a menţine acest tratat şi a se asigura că el este pus în aplicare într-un mod complet şi verificabil, ceea ce desigur este un lucru crucial pentru securitatea Europei şi cea globală", a declarat Maja Kocijancic, purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.
"Aşteptăm desigur ca Federaţia Rusă să răspundă, într-un mod substanţial şi transparent, îngrijorărilor privind modul în care ea aplică acest tratat", a adăugat Kocijancic.
Datorită Tratatului INF, care "a contribuit la încheierea războiului rece", aproape 3.000 de rachete cu focoase nucleare şi convenţionale au fost distruse, a mai spus aceasta.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat duminica aceasta că Statele Unite se vor retrage unilateral din Tratatul INF. Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) a fost semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov. Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.