Ministrul ucrainean de externe - Dmytro Kuleba susține că NATO a decis să renunțe la Planul de acțiune pentru aderare (MAP), impus Ucrainei ca parte a procesului de aderare la Alianța militară Nord-Atlantică.
“În urma unor discuții intense, aliații NATO au ajuns la un consens cu privire la eliminarea MAP din calea de aderare a Ucrainei. Salut această decizie mult așteptată care scurtează calea noastră către NATO”, a precizat Kuleba înaintea începerii summit-ului din Lituania.
Following intensive talks, NATO allies have reached consensus on removing MAP from Ukraine's path to membership. I welcome this long-awaited decision that shortens our path to NATO. It is also the best moment to offer clarity on the invitation to Ukraine to become member.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) July 10, 2023
Anunțul vine după ce președintele american Joe Biden a declarat ferm că Ucraina nu este pregătită încă să adere la NATO, în pofida insistențelor președintelui Volodimir Zelenski.
Joe Biden a declarat că ar fi dificilă obţinerea consensului țărilor NATO pentru aderarea Ucrainei atât timp cât războiul este în desfăşurare. Președintele american a catalogat cererile lui Zelenski pentru un vot de susținere unanimă drept „premature”.
„Nu cred că există o unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia NATO acum, în acest moment, în mijlocul unui război. De exemplu, dacă am face acest lucru, atunci, ştiţi că suntem hotărâţi să ne angajăm pentru fiecare centimetru de teritoriu care este teritoriu NATO. Este un angajament pe care ni l-am luat cu toţii, indiferent de situaţie. Dacă războiul continuă, atunci suntem cu toţii în război. Am fi în război cu Rusia”, a explicat preşedintele american.
În plus, se cunoaște poziția amenințătoare a Rusiei legată de intrarea Ucrainei în NATO. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov avertiza, la începutul lunii iunie, asupra unei crize prelungite în acest caz: „Apartenența Ucrainei la NATO, desigur, este una dintre principalele noastre surse de iritare și ar fi o potențială problemă pentru mulți, mulți ani”.
Liderul ucrainean a pornit încă de săptămâna trecută într-un turneu european în țările membre NATO pentru a obține sprijinul unanim în vederea unui răspuns dat țării sale de aderare cât mai rapidă la Alianța militară.
„Summitul de la Vilnius este foarte important. Dacă nu există unitate în ceea ce privește invitația tehnică pentru Ucraina de a Adera la alianță, totul este o chestiune de voință politică doar pentru a găsi formularea potrivită și a invita Ucraina. Ar fi un mesaj important să spunem că NATO nu se teme de Rusia. Ucraina ar trebui să primească garanții clare de securitate cât timp nu se află în NATO. Doar în aceste condiții, întâlnirea noastră ar fi semnificativă, altfel este doar o altă politică”, a declarat Zelenski într-un ultim interviu înaintea summit-ului din 10-11 iulie de la Vilnius, la ABC News.
Zelenski a fost invitat la summitul de la Vilnius de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la lansarea Consiliului NATO-Ucraina. Șeful NATO a și promis, într-o declarație făcută pe 7 iulie că la summitul de la Vilnius “vom aduce Ucraina mai aproape de NATO” printr-un Consiliu NATO-Ucraina în prezența lui Zelenski, un pachet de asistență și reafirmând că „Ucraina va adera la Alianță atunci când situația o va permite”.