UCRAINA: Jurnalişti de investigaţie, medici, profesori universitari, aflaţi printre personalităţile active în timpul celor trei luni de contestare încheiate cu înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, se regăsesc în noul Guvern sau în noile structuri înfiinţate în Ucraina, relatează AFP.
- Dmitri Bulatov, 35 de ani, ministru al Tineretului şi Sporturilor
Militant activ al Automaidan, mişcare a manifestanţilor în maşini, care a organizat mai multe acţiuni spectaculoase în faţa reşedinţei lui Viktor Ianukovici din apropiere de Kiev, el a fost răpit şi torturat timp de o săptămână de persoane necunoscute. Cazul său a devenit emblematic în străinătate pentru reprimarea militanţilor. El s-a întors în Ucraina după ce a primit îngrijiri într-un spital din Vilnius.
- Evgheni Nişciuk, 41 de ani, ministru al Culturii
Animator al mulţimii pe scena amplasată în centrul Pieţei Independenţei din Kiev, ocupată zi şi noapte de peste trei luni de către manifestanţi şi devenită simbolul contestării. El a fost prezent la toate marile reuniuni dar mai ales în noaptea fatidică de 18 ianuarie, în timpul asaltului dat de trupele antirevoltă. El a menţinut moralul manifestanţilor atunci când poliţiştii, cu tunuri de apă şi vehicule blindate, au cucerit primele baricade şi au preluat controlul unei părţi a zonei.
- Oleg Musii, 48 de ani, ministrul Sănătăţii
Acest anestezist se ocupa de serviciile medicale ale opoziţiei în timpul contestării. El a jucat un rol cheie în înfiinţarea unor spitale clandestine, dotate cu structuri de chirurgie şi reanimare pentru a îngriji, la Kiev, manifestanţii răniţi. Numeroşi studenţi la medicină au răspuns apelului său de a-i ajuta pe manifestanţii din Maidan.
- Serghei Kvit, 48 de ani, ministrul Educaţiei
Rector al Academiei Kiev-Moghila, cea mai veche universitate din Ucraina. El a condamnat public în 2011 arestarea fostului premier Iulia Timoşenko şi a apărat pe toată durata contestării dreptul studenţilor, ameninţaţi cu represalii de către autorităţi, de a participa la evenimente politice.
- Pavlo Şeremeta, 43 de ani, ministrul Economiei
Economist format în Statele Unite, el este directorul departamentului de economie al Academiei Kiev-Moghila, foarte implicat în contestare. El susţine cursuri şi la universităţi din Europa de Est şi Asia şi a fost deseori moderator în timpul unor conferinţe internaţionale organizate la Kiev.
- Andrii Deşciţa, 48 de ani, ministru de Externe
Emisar ucrainean pentru conflictele îngheţate în fostele republici sovietice (Karabah, Transnistria, Abhazia), el a fost unul dintre primii diplomaţi ucraineni care au susţinut deschis mişcarea de contestare.
- Tetiana Ciornovol, 34 de ani: viitoarea sa nominalizare la conducerea unui Biroul anticorupţie a fost anunţată miercuri seara în Maidan.
"Jeanne d'Arc" a Maidan, ea a devenit celebră după anchetele privind reşedinţele de lux ale preşedintelui Viktor Ianukovici şi a unor oficiali de rang înalt ai regimului. Ea a fost cea care a lansat asaltul, la 1 decembrie, asupra primăriei Kievului, ocupată de atunci de contestatari. Ea a fost agresată sălbatic la sfârşitul lui decembrie, un caz care a provocat proteste în Occident.
- Andrii Parubii, 43 de ani: anunţată miercuri seara în Maidan, nominalizarea sa la conducerea Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare trebuie adoptată rapid de preşedintele interimar, Oleksandr Turcinov.
Deputat la partidului Iuliei Timoşenko, el a fost desemnat "comandant" al Maidan de către mişcările opoziţiei şi societăţii civile. Grupurile de autoapărare care îi sunt subordonate asigură securitatea pe străzi şi în jurul clădirilor publice din Kiev, abandonate de poliţie. El a este unul dintre puţinii capabili să îşi impună autoritatea în faţa mişcărilor radicale, precum gruparea paramilitară Pravi Sector, care s-a ilustrat pe baricade în faţa poliţiştilor.
- Egor Sobolev, în vârstă de 37 de ani: responsabilii opoziţiei au anunţat că va prelua conducerea unui comitet desemnat să epureze scena politică a ţării, care trebuie creată rapid.
Jurnalist şi militant, el a fost unul dintre organizatorii Maidan, după reorientarea prorusă a puterii, care a renunţat la semnarea unui acord de asociere cu UE. El le-a cerut manifestanţilor să se organizeze în grupuri de autoapărare pentru a se proteja faţă de poliţişti.