"Întâlnirea noastră de azi face parte din runda finală de consultări înainte de Consiliul European. Va fi un summit crucial, cu cele mai mari două provocări la adresa viitorului Uniunii Europene: statutul de membru al Marii Britanii în UE şi criza migranţilor. Nu ne permitem să eşuăm pe niciunul din aceste subiecte", a declarat Tusk.
"Voi începe cu Marea Britanie. Negocierile acestea sunt dificile, dar extrem importante. În joc se află statutul de membru al Marii Britanie în UE, o chestiune asupra căreia doar cetăţenii britanici pot decide. În joc e şi viitorul Uniunii Europene, unde va trebui să decidem cu toţii şi unde nu putem şi nu vom face compromisuri asupra libertăţilor şi valorilor fundamentale. În acest spirit am elaborat propunerea mea pentru un nou acord pentru Marea Britanie în UE. Există o serie de chestiuni politice rămase nerezolvate, pe care va trebui să ne punem de acord. Acestea includ chestiuni referitoare schimbarea Tratatului, un aşa-numit mecanism de tip "Frână de urgenţă" pentru ţările din afara zonei euro, mecanismul de salvgardare, accesul la beneficii sociale şi, de asemenea, noţiunea unei Uniuni mai integrate", a adăugat el.
În ceea ce priveşte România, preşedintele Consiliului European a arătat că, precum şi în alte state membre UE, "chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie una dintre cele mai importante".
"Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă şi echilibrată. Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestaţii sociale nu este destinat să se aplice cetăţenilor UE care lucrează în acest moment în Marea Britanie. Această propunere protejeză libertatea de mişcare şi ajută Marea Britanie să-şi rezolve îngrijorarea cu privire la accesul la benficiile sociale", a precizat el.
Donald Tusk a mai arătat că actuala criză a migraţiei pune la grea încercare rezistenţa Uniunii şi a făcut apel la liderii europeni să se angajeze "într-o discuţie sinceră".
"După discuţiile de azi cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Francois Hollande si cu premierul David Cameron, am un singur comentariu: acesta un moment critic, este timpul să începem să ascultăm argumentele celorlalţi mai mult decât le ascultăm pe ale noastre. E natural ca în timpul negocierilor poziţiile să devină mai ferme, pe măsură ce se apropie momentul deciziei, dar riscul de rupere e real. Acest proces e cu adevărat foarte fragil, trebuie să-l abordăm cu atenţie, pentru că ce s-a rupt nu poate fi reparat", a declarat preşedintele Consiliului European.
"Mă voi referi pe scurt la migraţie, aspect pe care l-am discutat azi cu preşedintele Iohannis. Criza migraţiei cu care ne confruntăm ne testează Uniunea până la limită. În această săptămânii îmi doresc ca iderii să se angajeze într-o discuţie sinceră cu privire la locul în care ne află cu toate strategiile. Cel mai important este protecţia frontierelor noastre externe, pentru a controla afluxul de migranţi. Similar, trebuie să accelerăm revenirea imigranţilor din motive economiece, să creştem asistenţa umanitară la adresa ţărilor vecinilor Siriei, să ne asgigurăm că acordul cu Turcia funcţionează şi duce la o scădere semnificativă a numărului de sosiri. Trebuie să ne ocupăm urgent de situaţia umanitară a migranţilor din Grecia şi a celor de pe ruta Balcanilor de Vest. Prin urmare, mă tem că avem foarte mult de lucru. Împreună, ca uniune, trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a depăşi toate provocările", a conchis el.