UPDATE: Proiectul de declarație, întocmit în cursul summitului UE-Turcia de luni, cuprinde acțiunile pe care ar putea să le întreprindă fiecare parte pentru a pune capăt crizei migrației. Printre propuneri figurează cea potrivit căreia Turcia îi va prelua pe toți migranții ilegali din insulele grecești, inclusiv sirieni, în timp ce UE va prelua direct din Turcia câte un refugiat sirian pentru fiecare sirian reprimit de către Ankara din insulele elene. Totodată, UE va relaxa regimul de vize Schengen pentru cetățenii turci până la sfârșitul lunii iunie, mai devreme decât fusese planificat, informează Agerpres.
UPDATE: Liderii europeni urmează să examineze împreună "noile idei" ale Ankarei, după care să se întâlnească din nou cu premierul turc, Ahmet Davutoglu, la cină, ceea ce va conduce la o prelungire a summitului, a declarat pentru AFP un oficial european de rang înalt, informează Mediafax.
Noile cerințe ale Turciei vin în contextul în care Ankara a încheiat, la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut, un "plan de acţiune" cu UE, în vederea opririi migranţilor care sosesc cu miile, de pe coastele Anatoliei, în Grecia. În schimbul acestei cooperări, Ankara a obţinut deja promisiuni substanţiale: suprimarea - poate încă din toamnă - a vizelor impuse cetăţenilor turci, dar, mai ales, o relansare a procesului de aderare la UE şi un ajutor în valoare de peste peste trei miliarde de euro, destinat celor aproximativ 2,7 milioane de sirieni care s-au refugiat în această ţară.
Summit UE-Turcia. Negocieri dificile în criza refugiaților. Germania se opune închiderii granițelor
Summitul UE-Turcia, care a început luni, a intrat deja în prelungiri pe fondul neînțelegerilor, dar și al "noilor idei" lansate de Ankara, care joacă un rol crucial în stoparea fluxului de migranți.
Germania s-a pronunțat împotriva închiderii așa-numitei rute balcanice a refugiaților și împotriva izolării Greciei, intrând astfel în conflict cu mai multe state central-europene care susțin practic închiderea granițelor. Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne, Tobias Plate, a punctat, în cadrul unui briefing de presă, că este dificil să se decreteze închiderea rutei Balcanilor, în măsura în care refugiații continuă să o folosească în prezent pentru a veni în Germania. El a subliniat că executivul german are intenția de a continua să-și respecte 'obligațiile internaționale' privind primirea persoanelor persecutate care solicită protecție în Germania.
Reamintim că cele 28 de state membre ale UE și Turcia s-au reunit, luni, la Bruxelles pentru un nou summit care își propune să ajungă la o soluție durabilă privind criza migrației, în condițiile în care țările europene încearcă de mai multe luni să se pună de acord asupra celui mai bun răspuns.