În acest interviu realizat la mai puțin de două săptămâni după victoria de la referendumul prin care și-a întărit prerogativele prezidențiale, Erdogan a spus că decizia recentă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a pune Turcia înapoi pe lista de monitorizare din cauza situației drepturilor omului este 'pe deplin politică' și că Ankara nu recunoaște măsura.
APCE, cu sediul la Strasbourg, a anunțat că pune din nou Turcia pe lista de monitorizare din cauza măsurilor de reprimare a vocilor critice după tentativa de lovitură de stat de anul trecut, a încălcării drepturilor omului și a îngrijorărilor privind sporirea prerogativelor lui Erdogan.
Relațiile Turciei cu UE s-au înrăutățit înainte de referendum, când Erdogan a acuzat Germania și Olanda de practici naziste prin interzicerea participării unor oficiali turci la marșuri în favoarea unui vot pozitiv la referendum.
"În Europa, lucrurile au devenit foarte grave în ceea ce privește extinderea islamofobiei. UE își închide ușile pentru Turcia, în timp ce Turcia nu își închide ușile pentru nimeni", a spus Erdogan, arătând fotografii cu moschei vandalizate și cu susținători ai militanților kurzi, scoși în afara legii, mărșăluind împotriva sa în Europa.
"Dacă nu acționează sincer, atunci trebuie să găsim o cale de ieșire. De ce să mai așteptăm? Negociem de 54 de ani", a spus el, făcând referire la Acordul de la Ankara din 1963 care recunoaștea obiectivul pe termen lung de aderare a Turciei la o Europă unită.
Dacă va fi nevoie, a spus el, Turcia ar putea organiza un referendum similar cu cel din Marea Britanie privind apartenența la UE. El a subliniat că Brexit-ul 'a liniștit' Marea Britanie și că aceasta "se îndreaptă spre un nou viitor".
Este o săptămână critică pentru relațiile Turcia-UE. Europarlamentarii vor dezbate miercuri legăturile cu Turcia, în timp ce miniștrii de externe din blocul comunitar vor discuta vineri această chestiune.
Erdogan a spus că va urmări cu atenție situația. "Sunt foarte curios cum va acționa UE", a declarat el, criticând statele UE care au cerut oprirea negocierilor de aderare.
Turcia, a precizat el, este în continuare angajată față de negocieri.
"Nu există nici măcar un singur lucru pe care nu suntem pregătiți să îl facem, în minutul în care ni l-ar cere. Orice își doresc, facem. Cu toate acestea, ne țin la ușă", a afirmat el.
Erdogan a mai declarat că Europa nu a apreciat rolul Turciei în oprirea fluxului de imigranți din Siria și Irak care traversează frontierele sale și a precizat că povara a căzut pe umerii Turciei și a altor țări din regiune precum Liban și Iordania.
El a insistat că nu poate exista o soluție la conflictul din Siria atât timp cât președintele Bashar al-Assad rămâne la putere și că președintele rus Vladimir Putin i-a spus că nu are niciun angajament personal față de liderul sirian.