TURCIA. Legea care consolidează controlul Guvernului asupra justiţiei, promulgată

Wednesday, 26 February 2014, 16:34, Sursă: Mediafax

Preşedintele Turciei a promulgat, miercuri, legea care consolidează controlul guvernului asupra justiţiei, pe fondul scandalului politico-financiar care vizează regimul, scrie AFP.

Şeful statului turc Abdullah Gul a promulgat, miercuri, o lege foarte controversată care consolidează controlul islamo-conservator asupra justiţiei, pe fondul scandalului politico-financiar care vizează regimul, a anunţat preşedinţia, citată de AFP.

Acest text remaniază în special organizarea şi competenţele Consiliului superior al judecătorilor şi procurorilor (HSYK), una dintre cele mai înalte instanţe judiciare din ţară, consolidând atribuţiile Ministerului Justiţiei, mai ales în privinţa nominalizării magistraţilor.

Opoziţia turcă l-a somat pe Gul să îşi excercite dreptul de veto în privinţa acestui text, în timp ce Uniunea Europeană şi-a exprimat public îngrijorarea pe lângă Ankara, candidat la integrare, din cauza punerii sub semnul întrebării a "independenţei justiţiei".

Pentru a încerca să calmeze criticile, şeful statului a justificat într-o declaraţie semnarea noii legi, ceea ce este un fapt neobişnuit.

Gul a subliniat că şi-a exprimat obiecţiile "cu privire la 15 dispoziţii, clar contrare Constituţiei", dar a asigurat că ele au fost luate în considerare în timpul dezbaterilor din Parlament.

"Am decis astfel să aprob (legea), judecând că celelalte articole pot fi examinate şi de Curtea Constituţională", a apreciat şeful statului.

Aceste amendamente nu au calmat furia opoziţiei, care şi-a confirmat imediat intenţia de a sesiza miercuri după-amiază Curtea Constituţională, a anunţat principala sa formaţiune, Partidul Republican al Poporului (CHP).
Dezbaterile din jurul acestui proiect de lege au fost foarte tensionate în Parlament. De mai multe ori, aleşii majorităţii şi opoziţiei s-au bătut în plen.

Promulgarea acestei legi controversate are loc în timp ce regimul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002, este implicat de la jumătatea lui decembrie într-un scandal de corupţie.

Ea completează un val de epurări fără precedent în cadrul poliţiei şi justiţiei turce, pe care Erdogan le acuză că sunt în centrul unui complot urzit de confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen pentru a-l destabiliza înaintea alegerilor municipale din 30 martie şi a alegerilor prezidenţiale din august.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA