Turcia nu va invada de una singură Siria, dar este gata să-şi trimită soldaţii peste graniţă, dacă aliaţii o ajută. Fără o operaţiune la sol, războiul este imposibil de oprit, a insistat un oficial turc citat de Reuters. Declaraţia lui vine după ce statele sunite din Golf, inclusiv Arabia Saudită s-au declarat pregătite să intervină terestru în Siria.
"Obiectivul măsurilor de precauţie luate de forţele noastre de securitate faţă de Rusia, Assad şi kurzii din Partidul Uniunii Democratice este de a dejuca planul celor care vor să atragă Turcia în război cu Siria", a spus Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.
Liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, avertizează că o invazie va avea efecte globale şi nu va fi deloc un "picnic" pentru iniţiatorii ofensivei. Assad este sceptic şi că armistiţiul semnat săptămâna trecută la Munchen va fi respectat.
"Când vorbeşte Vestul despre un armistiţiu? Cred că răspunsul este clar. Doar atunci când militanţii sunt răniţi, atunci când începe înfrângerea lor", a spus Bashar Al-Assad, preşedintele Siriei.
Dar chiar aliaţii regimului, ruşii, ar fi bombardat şcoli din nordul Siriei şi două spitale, unul dintre ele folosit de organizaţia Medici Fără Frontiere.
"Suntem disperaţi. Suntem neputincioşi în faţa acestor atacuri care au devenit aproape cotidiene asupra misiunii medicale. Dar ne vom menţine prezenţa în nordul Siriei", precizează Mego Terzian, preşedintele Medici Fără Frontiere.
Kremlinul a respins toate acuzaţiile. Cât despre intervenţia terestră în Siria, vinerea trecută, premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, avertiza, nici mai mult, nici mai puţin, că o intervenţie terestră masivă în Siria a coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite riscă să declanşeze "un nou război mondial".