O instanţă de la Ankara a decis că instituţia care supraveghează piaţa de telecomunicaţii din Turcia este obligată să deblocheze imediat accesul la enciclopedia online.
Curtea Constituţională turcă a hotărât pe 27 decembrie 2019 că decizia de blocare, din 2017, încalcă libertatea de exprimare.
Fundaţia Wikimedia, organizaţia non-profit care găzduieşte Wikipedia, a contestat în mai 2017 la Curtea Constituţională decizia de blocare a accesului la enciclopedia online. De asemenea, în luna mai a acestui an Fundaţia Wikipedia a prezentat acest caz Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Guvernul turc avea termen pentru o poziție până sptămâna trecută.
Accesul la biblioteca online Wikipedia a fost interzis în mai 2017. În ultimii ani, Turcia a restricţionat și accesul la YouTube şi Twitter. Oficialii de la Ankara au susţinut atunci că blocarea site-ului este necesară întrucât Wikipedia nu a eliminat din paginile sale informaţii potrivit cărora Guvernul turc ar fi oferit asistenţă unor grupări teroriste.
Mai multe organizaţii pentru drepturile omului au criticat în ultimii ani situaţia privind dreptul la libera exprimare din Turcia sub conducerea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, mai ales după tentativa de lovitură de stat din 2016.
Blocarea accesului la Wikipedia a fost una din multele interdicții impuse de Erdogan. Interzicerea accesului la enciclopedia online a urmat unui lung șir de restricții dictate de președintele turc după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016. O facțiune a armatei a încercat atunci să doboare regimul lui Erdogan, însă a eșuat. Cel puțin 260 de oameni au murit atunci și peste 2.200 au fost răniți. De atunci, președintele Recep Tayyip Erdogan a reușit să-și consolideze și mai mult puterea, a instituit stare de urgență și a început un adevărat val de epurări. De atunci, peste 150.000 de angajați ai instituțiilor statului au fost demiși. Alți 50.000 de oameni din armată, poliţie, sistemul judiciar, universitari şi din alte sectoare au fost arestați, fiind acuzați că sprijină mișcare lui Fethullah Gulen, cel pe care Erdogan l-a numit “autorul” puciului.