Potrivit adversarilor reglementării, instituite în iunie 2016 de jandarmul bursier (SEC), aceasta defavoriza companiile americane în raport cu rivalele lor din China sau Rusia. Comisia de servicii financiare a Camerei Reprezentanților votase abrogarea măsurii în urmă cu două săptămâni.
Contestată de sectorul petrolier, măsura fusese luată în virtutea legii Dodd-Franck, pe care președintele Trump a promis să o demonteze cu sprijinul republicanilor, majoritari în congres.
Ea obligă companiile din sectorul extractiv să publice, în rapoartele lor anuale, sumele vărsate statului federal american sau țărilor străine în cadrul activităților lor. "Este o încercare (...) de a contribui la combaterea corupției mondiale", nota cabinetul de audit EY, într-un recent raport.
"Deocamdată, pierdem un instrument care putea să permită urmărirea a miliarde de dolari utilizați în corupția și evaziunea fiscală în lumea în curs de dezvoltare", a deplâns marți situația Eric LeCompte, de la coaliția de organizații de luptă contra sărăciei Jubilee USA.
Dar Jack Gerard, directorul American Petroleum Institute, un lobby din industria petrolieră, a apreciat că decizia abrogării respectivei reglementări reprezintă "un pas înainte binevenit".