După o săptămână de conflict cu multe morți printre civili și zeci de mii de refugiați, Ankara a acceptat să oprească asaltul din Siria pentru a permite kurzilor să se retragă din zona pe care dorește să o ocupe.
Anunțul a fost făcut joi după întâlnirea lui Recep Tayyip Erdogan cu vicepreședintele Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo, la Ankara.
În schimb, Trump a acceptat să ridice sancțiunile impuse Turciei, după oprirea totală a ofensivei.
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, şi liderul Partidului Democrat din Senat, Chuck Schumer, au calificat joi drept o "ruşine" acordul convenit, notează Reuters, citată de Agerpres.
Acordul "subminează în mod serios credibilitatea politicii externe a Americii şi trimite un mesaj periculos în egală măsură aliaţilor şi duşmanilor noştri conform căruia cuvântul nostru nu poate fi de încredere" susţin cei doi lideri democraţi.
"Preşedintele Erdogan nu a renunţat la nimic, iar preşedintele Trump i-a acordat totul", se arată în declaraţia comună semnată de Nancy Pelosi şi Chuck Schumer.
Membri de marcă ai Partidului Democrat din Congres au declarat că săptămâna viitoare Camera Reprezentanţilor va vota un pachet de sancţiuni împotriva Turciei, susţinut de ambele tabere politice din legislativul de la Washington.
Un acord cu final incert
E neclar în acest moment dacă forțele kurde vor accepta să se retragă.
Politicianul kurd Aldar Xelil, o figură importantă a Mişcării pentru o Societate Democratică (Tev-Dem) - coaliţia multiculturală de guvernare a regiunii kurde Rojava - a salutat joi seara încetarea luptelor din nordul Siriei cu Turcia dar a precizat că, în cazul unui nou asalt, kurzii se vor apăra, într-un interviu acordat Al Arabiya, transmite Reuters.
Totodată, comandantul alianţei de luptători kurzi şi arabi care rezistă ofensivei lansate de Turcia săptămâna trecută, a afirmat că forţele kurde din Siria sunt gata să respecte iniţiativa de încetare a focului, anunţată joi seara de Washington şi Ankara, şi să facă tot ceea ce este necesar pentru ca aceasta să funcţioneze, informează AFP.
"Suntem pregătiţi să respectăm încetarea focului", a anunţat şeful Forţelor Democratice Siriene (FDS) Mazloum Abdi într-o intervenţie telefonică pentru canalul de televiziune kurd Ronahi.
Comandantul kurd a mai declarat că acordul reprezintă "doar începutul" şi că prin el Turcia nu îşi poate atinge obiectivele, potrivit Reuters.
Mazloum Abdi a adăugat că acest acord priveşte zonele de frontieră din nordul Siriei, între oraşele Ras al-Ain şi Tal Abyad.
Declarații ”obscene” despre un măcel
Trump a salutat joi seara acordul de încetare a focului anunţat în Siria, explicând că el a decis cu bună ştiinţă să-i lase pe turci şi kurzi să se lanseze în această bătălie feroce, pentru că aceştia erau "ca nişte băieţandri" care aveau nevoie "să se încaiere", informează vineri AFP.
"Nu a fost ceva convenţional ceea ce am făcut. Am spus: au nevoie să se bată puţin. Ca nişte băieţandri, trebuie lăsaţi să se încaiere puţin şi apoi despărţiţi", a spus Trump în timpul unui miting la Dallas, în Texas.
Brett McGurk, fost trimis special al preşedinţiei americane pe lângă coaliţia anti-Stat Islamic, a calificat remarcile preşedintelui Trump drept "obscene şi ignorante".
"200.000 de persoane nevinovate refugiate, sute de morţi, informaţii credibile care vorbesc despre crime de război, prizonieri ai SI care evadează şi SUA care îşi evacuează şi bombardează propriile poziţii sau le cedează ruşilor. Doi băieţandri care se încaieră?!", a notat el pe Twitter. "S-au bătut câteva zile şi a fost mai degrabă brutal", a adăugat el, înainte de a sublinia că "nu a fost vărsat niciun strop de sânge american".