UPDATE: PDM îi răspunde lui Nicolae Timofti după ce acesta a cerut reconfirmarea majorității parlamentare din jurul Partidului Democrat, care îl susține pe Vladimir Plahotniuc pentru postul de prim-ministru:
"La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorității luate, o decizie semnată și reconfirmată prin documente care au fost înaintate șefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfimra și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012.
Facem un nou apel către Președintele Nicolae Timofti să țină cont de Constituție, să respecte procedurile și să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale. Declarația de constituire a unei majorități parlamentare, semnată de 56 de deputați, este un astfel de document oficial.
În concluzie, dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului, la dorința și insistența grupurilor de interese politice și economice, îndeplinind solicitările partidelor care solicită expres acest lucru. Acest lucru va produce un blocaj instituțional care riscă să se transforme într-o criză politică profundă".
"Luând în considerare declarațiile făcute astăzi, 14 ianuarie a.c., în spațiul public de către unii deputați, semnatari ai Declarației de susținere a domnului Vladimir Plahotiniuc la funcția de prim-ministru, prin care respectivii deputați au anunțat că își retrag semnăturile de pe Declarația menționată, președinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie a.c., până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. „...necesitatea constituirii în mod transparent a majorității parlamentare, pentru ca alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii Moldova”, a anunat un comunicat oficial al președintelui.
UPDATE: Partidul Democrat a anunţat că dacă şeful statului nu va desemna candidatul pentru funcţia de premier, atunci ţara riscă să intre într-o criză profundă. Potrivit democraţilor, declanșarea alegerilor anticipate este o dorință a unor grupuri de interese politice și economice pusă în aplicare de către șeful statului, notează Publika.md.
UPDATE: Majoritatea din jurul lui Plahotniuc pare să se destrame. Cei șapte deputați PLDM care au semnat declaraţia de constituire a majorităţii parlamentare îşi vor retrage semnăturile şi vor părăsi majoritatea parlamentară, dacă PD nu va desemna un alt candidat la funcția de premier decât Vlad Plahotniuc. Un anunț în acest sens a fost făcut de către deputatul PLDM Tudor Deliu, în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul unui protest organizat de Platforma civică Demnitate și Adevăr, potrivit Moldova.org.
UPDATE: Plahotniuc a facut publica o scrisoare prin care ii cere presedintelui Timofti sa-l desemneze premier. Plahotniuc arata in scrisoare ca, daca va fi desmenat, va semna o declaratie de integritate.
UPDATE: Zeci de poliţişti s-au adunat la Reşedinţa de Stat şi au încercuit perimetrul. Nimeni nu ştie ce se întâmplă deocamdată şi pentru ce au fost chemaţi oamenii legii, potrivit Publika.md.
UPDATE: Doi parlamentari din alianța alcătuită de Vlad Plahotniuc au anunțat că își retrag susținerea pentru numirea oligarhului în postul de prim ministru.
Majoritatea parlamentară insistă cu Plahotniuc
O decizie a Curţii Constituţionale îl obligă pe preşedintele moldovean să desemneze propunerea venită din partea unei majorităţi parlamentare. Aceasta s-a format în jurul Partidului Democrat şi cuprinde 56 de deputaţi care au decis că îl vor premier pe Vladimir Plahotniuc, pe care l-au mai propus şi în trecut, la consultări. Nici atunci şeful statului nu l-a vrut. Nicolae Timofti invocă, la rândul lui, o altă decizie a Curţii Contituţionale, care spune că, cităm, "orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate".
În aceste condiţii, majoritatea parlamentară trebuie să facă o nouă desemnare. De data aceasta, este vehiculat numele lui Adrian Candu, preşedintele Legislativului, protejatul, dar şi finul lui Vladimir Plahotniuc.
Totuși, miercuri seară, majoritatea parlamentară a anunțat că insistă pe candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier. Grupul de deputați a anunțat că consideră neîntemeiată decizia președintelui Nicolae Timofti de a respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc în calitate de premier al țării.
Unii actori politici din R. Moldova au anunțat că Timofti ar putea fi suspendat de deputați, în urma deciziei de ieri. Președintele ar fi anunțat că "este gata să moară" înainte de a lăsa țara pe mâna hoților, a anunțat un Ion Sturza.
Președintele R. Moldova, aproape de o suspendare? Timofti: "Sunt gata să mor"
Cine este Plahotniuc
Vlad Plahotniuc este considerat cel mai influent om din Republica Moldova. Are o avere estimată la două miliarde de euro, controlează trusturi de presă şi este implicat în afaceri cu petrol. A fost şi parlamentar, dar a demisionat. Cu toate acestea, este văzut ca omul care face jocurile politice de culise în Republica Moldova. Criticii l-au acuzat că se află în spatele arestării fostului premier Vlad Filat, dar şi că a tras sfori pentru demiterea guvernului Streleţ, în octombrie anul trecut.
Vladimir Plahotniuc deţine şi cetăţenie română, sub numele de Vlad Ulinici. Controversatul afacerist a legat o prietenie şi cu fostul premier român Victor Ponta, care s-a întâlnit cu miliardarul în timpul unei vizite făcute la Chişinău în august anul trecut.
Republica Moldova nu mai are premier din octombrie anul trecut când Guvernul Streleţ a picat prin moţiune de cenzură, după numai trei luni de mandat.
Noi proteste de stradă
Ziua de 14 ianuarie se anunță a fi una fierbinte pe plan politic. Mai mulți politicienii și-au îndemnat susținătorii să iasă la proteste, notează Unimedia.md.
Fostul ministru al Educației, Maia Sandu, a anunțat că protestul de astăzi urmează să fie împotriva tentativei de uzurpare a puterii din acest stat și a distrugerii democrației. „Cursul european a fost deja deturnat. Acum se dorește deturnarea democrației în Moldova”, a punctat Sandu, în cadrul unei emisiuni de la TV7.
Opinia acesteia este susținută și de fostul prim-ministru Ion Sturza. „În cel mai bun caz vom ajunge la anticipate, în cel mai rău, la o confruntare brutală”, a spus Sturza.
La proteste și-au chemat susținătorii și Renato Usatîi și Andrei Năstase.
"Serviciile secrete ruse pregătesc o lovitură de stat în Republica Moldova"