„Suntem la dispoziţia autorităţilor române. Suntem în dispoziţie de cooperare. Dar suntem clari privind continuarea luptei anticorupţie”, a scris Timmermans.
Oficialul a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în Parlamentul din România şi a subliniat că Executivul UE nu ţine de cont de orientările politice în actuala situaţie din ţara noastră, ci vrea să ajute la eliminarea corupţiei endemice, scrie News.ro.
Situaţia din România s-a aflat şi pe agenda de discuţii avute la Bruxelles de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu ministrul francez de Externe Bernard Cazeneuve. Într-o conferinţă de presă comună cu şeful diplomaţiei de la Paris, care a avut loc marţi, liderul Executivului UE a afirmat că România pare să fie în curs "de a-şi reveni”.
Marţi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a avertizat că România a înregistrat un regres în ceea ce priveşte dovedirea ireversibilităţii reformelor, ceea ce este posibil să fi afectat şansele de ridicare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare până la finalul mandatului actualei Comisii Europene, aşa cum a promis anterior preşedintele C.E. Jean-Claude Juncker.
De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au subliniat într-o declaraţie comună publicată miercuri, că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România.